La campanya arqueològica que durant cinc dies s'ha fet al jaciment prehistòric de Sota Palou de Campdevànol ha tret a la llum un fogar i restes d'eines de pedra que ara caldrà sotmetre a la datació per carboni-14. D'entrada, però, les troballes «presenten similituds» amb les restes descobertes ara fa 40 anys quan un jove Eudald Carbonell i el seu equip van descobrir una cabana i material de fa 9.000 anys en aquest indret.

Han estat només cinc dies i un equip reduït de cinc persones per la covid-19 però ha estat suficient per descobrir noves restes d'un jacimen «molt emblemàtic, el més important del Ripollès, que ara tornem a posar a escena», detalla el responsable dels treballs i investigador de l'IPHES, Carles Tornero. Dels cinc punts excavats a la zona del talús del camp de futbol, han aparegut restes a dos d'ells, i s'ha localitzat el nivell d'excavació de fa quaranta anys, una pista indispensable per seguir buscant el nivell amb restes de fa 9.000 anys. És per això que preveuen fer noves campanyes a partir de l'any vinent en el marc del projecte Arrels.

Una de les hipòtesis que els arqueòlegs volen confirmar amb les properes campanyes és que es tractava d'un assentament temporal format per diferents cabanes que, amb la construcció d'un camp de futbol, bona part podrien haver quedat arrasades.