El periodista Xavier Febrés, especialista en l'obra de l'escriptor Josep Pla, s'ha endut la 41a edició del premi Carles Rahola d'Assaig, dotat amb 6.000 euros, per una biografia literària del palafrugellenc.

A Josep Pla o la vitalitat ressegueix l'evolució estilística planiana, destacant-ne les virtuts, aportant llum sobre les ombres i orientant també el lector cap als passatges més brillants d'una obra «oceànica» escrita «sense màquina d'escriure, sense telèfon i sense cotxe» tot i que ja eren mitjans «ja plenament implantats» en aquell moment, recordava ahir Febrés en agrair el guardó.

En aquesta «biografia dels llibres de Pla», com la va definir ell mateix, Febrés ofereix una visió global de la trajectòria de l'autor de Contraban o El quadern gris des de la seva «irrupció sonada al panorama literari català» l'any 1925 amb Coses vistes i fins al darrer text, repassant una carrera amb dècades d'intensa activitat literària que va anar acompanyada de dues constants que encara es mantenen anys després de la seva mort: el favor del públic i la polèmica.

«Escrivia de forma insolent contra el corrent literari dominant dels anys 20, el noucentisme, i va ser tota una revelació en una literatura que començava a ser cultura de masses», apuntava Febrés, que a més de llibres de viatges, biografies, reportatges o dietaris ha publicat diversos estudis sobre Pla, el darrer dels quals l'any passat mateix i que porta per títol Josep Pla. Sis amics i una amant.