La trinchera infinita, d'Aitor Arregi, Jon Garaño, Jose Mari Goenaga; El hoyo, de Galder Gaztelu-Urrutia, i O Que Arde, d'Oliver Laxe, són els tres títols que opten a representar Espanya en la 93a edició dels premis Oscar de Hollywood en la categoria de Millor Pel·lícula Internacional. Javier Rey, protagonista de la sèrie Fariña, va ser ahir l'encarregat d'anunciar les tres pel·lícules preseleccionades en un acte en el qual va estar acompanyat pel president de l'Acadèmia Mariano Barroso i el notari Federico Gayaralde Niño.

No serà fins al 3 de novembre quan l'Acadèmia de Cinema anunciarà quina d'aquestes tres pel·lícules serà el títol que finalment representarà Espanya en els premis de l'Acadèmia de Hollywood. L'any passat l'escollida va ser Dolor i Gloria, de Pedro Almodóvar, que va arribar a estar entre les cinc nominades al premi a la millor pel·lícula internacional dels Oscars, encara que finalment l'estatueta va ser per a Paràsits, del sud-coreà Bong Joon-ho.

Les tres precandidates

Protagonitzada per l'actor català Ivan Massagué, i després de passar desapercebuda als cinemes, El hoyo es va erigir en tot un fenomen després que Netflix decidís incloure-la al seu catàleg en streaming a finals del passat mes de març, enmig de l'estat d'alarma. La pertorbadora òpera prima del director basc Galder Gaztelu-Urrutia es va proclamar guanyadora l'any passat del festival de Sitges.

Sobre la candidatura de La trinchera infinita, el seu director, Jon Garaño, va assegurar ahir que creu que es tracta d'una cinta que podria «connectar» amb el públic dels Estats Units per «sentir-se identificats» amb el confinament. Protagonitzada per Antonio de la Torre i Belén Cuesta, el film narra la història real d'un home que, després de la Guerra Civil espanyola, es va veure obligat a viure dins un forat per tal de no ser capturat pel règim franquista.

Finalment, O que arde, que es va exhibir fa un any a Temporada Alta, va guanyar l'any passat a Canes el Premi de Jurat de la Secció Oficial Un Certain Regard i el Premi a la Millor Creació Sonora. Benedicta Sánchez també es va endur un Goya pel seu paper en la categoria a millor actriu revelació.