Vuit biblioteques gironines engeguen un projecte per fomentar la música després de la caiguda de préstecs de CDs provocats pels canvis tecnològics de la indústria i també dels hàbits dels usuaris. Mazoni, Núria Graham, Cala Vento o Gerard Quintana són alguns dels músics que participaran aquesta tardor a la iniciativa 78 RPM, una proposta que treballarà amb el fons, els espais i la creació d'activitats en biblioteques de Blanes, Caldes de Malavella, Girona, la Bisbal d'Empordà, Figueres, Puigcerdà, Ripoll i Calonge.

Després de detectar una davallada continuada de la demanda de discos a les biblioteques, la Diputació de Girona ha engegat una prova pilot per reformular les àrees de música dels equipaments, amb la reflexió que la presència d'aquesta manifestació artística no ha d'anar lligada en exclusiva a un format concret, com el disc compacte.

Així, entre octubre i desembre, les vuit biblioteques acolliran activitats formatives i divulgadores de petit format dirigides a tota classe de públic. Tres d'aquestes sessions giraran al voltant d'un mateix fil conductor i comptaran amb la participació d'artistes o conductors locals, en una aposta per consolidar la relació entre les biblioteques i les entitats culturals i musicals dels municipis.

Les biblioteques de Figueres, Puigcerdà i Caldes acolliran Sessions LP, un cicle d'audicions comentades d'àlbums clàssics de la mà de Mazoni, Joana Serrat o Cala Vento, com les que ja es fan a La Marfa - Centre de Creació Musical de Girona. Les biblioteques de Ripoll i Blanes programaran l'activitat BSO. Música i cinema, a càrrec de Salvador Angel Batlle, amb la col·laboració del Museu del Cinema; mentre que Quico Pi de la Serra, Lídia Pujol i Roger Mas passaran per la de la Bisbal amb Del Poema a la cançó, un cicle ideat per l'Escola d'Humanitats de Girona, per exemple.

Una altra de les propostes tindrà lloc a la biblioteca Carles Rahola de Girona, on es podrà seguir Músics de llibre, tres presentacions d'obres literàries que han escrit Marc Ros (Sidonie), David Carabén (Mishima) i Gerard Quintana (Sopa de Cabra).