La poeta nord-americana Louise Glück va ser guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2020, segons va anunciar l'Acadèmia Sueca. Glück, que no estava en les travesses d'enguany, ha estat guardonada «per la seva inconfusible veu poètica que amb austera bellesa fa universal l'existència individual», segons la sentència de la institució.

Aquesta edició ha recuperat la normalitat després dels premis de l'any passat, quan per primera vegada des de feia més de 40 anys -l'últim cop el 1974 amb Harry Martinson i Eyvind Johnson- l'Acadèmia Sueca va atorgar dos guardons. En l'edició anterior, el premi va recaure en Olga Tokarczuk i Peter Handke.

Nascuda a Nova York el 22 d'abril de 1943, Glück es va graduar el 1961 a la Hewlett High School, i després va assistir al Sarah Lawrence College i a la Universitat de Columbia. El Nobel de Literatura suposa un reconeixement de luxe a una llarga i premiada trajectòria, que va començar a finals dels seixanta amb la publicació, el 1968, del seu primer llibre, First born, guanyador de l'Academy of American Poet 's Prize . Des de llavors, ha publicat dotze col·leccions de poesia, totes elles caracteritzades per la recerca de claredat. La infància i la vida familiar, l'estreta relació entre pares i fills, i entre germans, són els temes centrals de la seva obra.

Obra publicada a Espanya

Glück és una de les figures més rellevants de la poesia contemporània nord-americana, amb títols tan importants com Ararat, Averno, Las siete edades o Una vida de pueblo. La majoria de les seves obres estan publicades a Espanya amb l'editorial valenciana Pre-Textos, una relació laboral que «no va ser casual i demostra que l'atzar no existeix, sinó que és la consciència i la necessitat», segons l'editor Manuel Borràs.

«Jo havia llegit a Glück per un bon amic novaiorquès i era una poeta que m'encantava, però no hi va haver necessitat d'intentar contactar-hi: es va donar la feliç circumstància que un dia vaig rebre una trucada de la seva agència literària», ha recordat en declaracions a Europa Press l'editor.