El festival Temporada Alta estrena aquest diumenge 'Alma y Palabra: San Juan de la Cruz', una producció de teatre clàssic dirigit per Lluís Homar en què ell mateix i acompanyat per Adriana Ozores recitaran algunes de les obres del poeta espanyol. Homar ha avançat que els espectadors es trobaran amb un escenari "buit" on la llum jugarà un paper clau. A més, els dos actors estaran acompanyats per Emili Burgalla que interpretarà en piano la música callada de Frederic Mompou. 'Alma y Palabra: San Juan de la Cruz' és una producció de la Compañía Nacional de Teatro Clásico i aquesta serà la primera vegada que participaran en el Temporada Alta. L'espectacle s'estrenarà aquest diumenge a Catalunya amb totes les entrades exhaurides.

Amb un quadre de Jesús crucificat de fons pintat per Velazquez i un piano de cua al mig de l'escenari, aquest diumenge Lluís Homar i Adriana Ozores saltaran al Teatre Municipal de Girona per acostar la poesia de San Juan de la Cruz. Es tracta d'una producció de la Compañía Nacional de Teatro Clásico que aquest any s'estrena en el festival de Temporada Alta.

Lluís Homar dirigeix l'espectacle i ha avançat que el públic es trobarà amb "un teatre buit" on només les llums ajudaran a construir les atmosferes que requereixin els versos de San Juan de la Cruz. A més, Emili Burgalla acompanyarà els dos actors interpretant la música callada de Frederic Mompou.

Homar ha destacat que la seva intenció era redescobrir aquest poeta de "literatura mística" en un moment més necessari que mai. De fet, el director de l'espectacle ha recordat que la pandèmia ha incrementat aquesta sensació "desassossec" i d'angoixa. "A vegades recorrem a filosofies místiques de diferents parts del món, com ara el budisme", ha afegit Homar "i ens oblidem que tenim autors com San Juan de la Cruz".

Juan de Yepes, conegut com a San Juan de la Cruz, és considerat com un dels autors més reconeguts de la literatura mística conjuntament amb Santa Teresa de Jesús. De fet, aquests dos personatges van tenir una relació estreta al llarg de la seva història.

Per la seva banda, Adriana Ozores ha afirmat que en el moment de llegir l'obra de San Juan de la Cruz va sentir "una espècie de ball amb el poeta" a partir del qual va anar-lo coneixent i entenent el seu camí. De fet, Ozores ha afirmat que a través d'aquesta lectura ella ha emprès "un camí de recerca" cap a una cosa "que és més transcendental".

La Compañía Nacional de Teatro Clásico s'estrena

'Alma y Palabra: San Juan de la Cruz' és la primera producció de la Compañía Nacional de Teatro Clásico que es podrà veure al Temporada Alta després de 29 edicions. El director del festival, Salvador Sunyer, ha celebrat aquesta fita i ha anunciat que es preveu crear una col·laboració més estreta de cares a altres edicions amb aquesta companyia. Sunyer ha recordat que sí que s'havien fet algunes col·laboracions però que mai abans s'havia programat una producció pròpia en el festival.

A més, Sunyer ha remarcat la importància de comptar amb aquest espectacle per poder programar teatre clàssic. De fet, el director del festival creu que la manca de produccions d'obres clàssiques respectant el text original és "un dels defectes grossos" que pateix l'escena teatral catalana i espanyola.