Eva Garcia Sáinz de Urturi, autora de la Trilogía de la Ciudad Blanca, es va alçar ahir a la nit amb el 69è Premi Planeta de Novel·la pel thriller medieval Aquitania. La finalista va ser la periodista Sandra Barneda amb Un océano para llegar a ti.

«És un homenatge al Nom de la rosa», va assegurar l'autora basca sobre l'obra guanyadora d'enguany, que també té com a referent Joc de trons. Parteix d'un fet històric real, l'enverinament del duc d'Aquitània a Santiago de Compostel·la, per fixar-se en la seva hereva, Elionor, que planeja una venjança convençuda que el rei de França n'és el responsable.

«El personatge era tan immens que em vaig centrar en els seus primers anys, fent-ho en forma de thriller per fer-ne una novel·la àgil, ràpida i un fresc de l'edat mitjana», va explicar, remarcant que no era una biografia a l'ús.

Per la seva banda, Barneda, que no va poder assistir a l'acte, va explicar per videoconferència que l'obra finalista és «un homenatge a la vulnerabilitat, perquè abraça les ferides de la vida». «Parla de tornar a valorar la cosa íntima i quotidiana de la vida», va resumir sobre aquesta «història de reconciliació, de secrets familiars i pèrdues».

La catalana, d'arrels alt-empordaneses i tants vincles amb Vilanova de la Muga que l'ha inclòs en els seus llibres, ha situat la trama en un poble d'Àvila.

Canvi de format

García Sáinz de Urturi pren el relleu a l'escriptor gironí Javier Cercas, que es va endur el premi l'any passat amb Terra Alta, un relat policíac amb els atemptats del 17 d'agost com a teló de fons. Cercas va avançar ahir que segueix treballant en noves històries de Melchor Marín, el mosso d'esquadra protagonista de la novel·la premiada.

A diferència del que és habitual, el guardó no es va lliurar ahir a la nit en el tradicional sopar de gala, una vetllada que l'any passat es va celebrar al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb un miler de convidats i la remor de les protestes per la sentència dels polítics independentistes sobrevolant l'ambient.

La pandèmia ha obligat el grup editorial a canviar el format i l'aforament de l'entrega per un «acte íntim» al Palau de la Música Catalana a mitja tarda que va començar recordant l'escriptor Carlos Ruiz Zafón, autor de la casa mort aquest any.

El president del Grup Planeta, José Crehueras va insistir que no podien no celebrar la festa literària, encara que fos una edició «excepcional», per seguir donant impuls a l'engranatge editorial.

Entre el centenar i escaig de presents a la cerimònia de lliurament dels premis, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo; la delegada a Catalunya, Teresa Cuniller,a o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Aquest any s'han presentat al premi, dotat amb 601.000 euros per a l'obra guanyadora i 150.250 per a la finalista, un total de 582 obres originals.