Jaime Barrachina, l'històric director i conservador del Museu de Peralada, va morir ahir. Barrachina (Barcelona, 1951), era historiador de l'art i va consagrar la major part de la seva carrera al patrimoni del Castell de Peralada.

Entre els anys 1975 i 1977 la família Suqué li va encarregar la realització de l'inventari de les obres d'art del Castell de Peralada. El 1980 es va obrir al públic el Museu del Castell de Peralada. Considerada l'excepcional col·lecció de vidre es va especialitzar en aquest art, publicant diversos estudis monogràfics s0bre el tema.

Una llarga trajectòria

Va ser l'organitzador del X Congrés de l'Associació Internacional de la Història del Vidre (1985) i l'editor de la versió espanyola de la col·lecció El mundo de las antigüedades, a més de ser col·laborador i articulista de revistes artístiques com ara Estudios Pro-Arte, De Museus o del Butlletí del Museu Nacional d'Art de Catalunya, entre moltes altres.

Al llarg de la seva carrera, va assolir un gran prestigi en diverses disciplines de la història de l'art i va impartir desenes de conferències en cursos de doctorat i universitats d'estiu.

En una entrevista a La Vanguardia, Barrachina es definia com un «agnòstic aficionat a les relíquies» i confessava que si pogués treure un text del museu seria el d'un frare franciscà valencià que recorre Catalunya l'any 1568 describint amb detall i encant molts aspectes, detalls i curiositats del país, de Salses a Tortosa.