L'Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha rebut una donació que permetrà complementar la informació del Fons Rafael Masó respecte al projecte de la Clínica Mental a Santa Coloma de Gramanet. La família de l'arquitecte noucentista Josep Maria Pericas Morros, que va treballar amb Masó en el projecte, ha cedit a l'arxiu delCOAC un plànol de gran format i la correspondència i anotacions referents al projecte de la Clínica d'Observació i Hospital per al Tractament de Malalties Nervioses de la Mancomunitat de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet.

La documentació cedida pels nets de Pericas, Enric Pericas Bosch i Josep Maria Claparols i Pericas, «serà un complement excepcional a la que forma part del Fons Rafael Masó, ja que Pericas i Masó van establir una col·laboració professional durant la redacció i construcció de l'esmentada clínica», recorden des del COAC, que ja custodia 29 fons a Girona per aprofundir en el coneixement de l'arquitectura contemporània.

Pericas i Masó van guanyar un concurs convocat per la Mancomunitat el 1917 per construir una gran clínica dedicada a la salut mental amb nombrosos edificis als afores de Santa Coloma de Gramanet. La construcció no va començar fins al 1926, quan Masó per una sanció política no va poder constar oficialment com a autor del projecte, i es va allargar fins al 1936 sota la direcció de Pericas. El conjunt ha sofert molts canvis i alteracions amb el pas dels anys, però dos pavellons encara conserven la forma externa original.

D'altra banda, el COAC també ha rebut una donació de l'arquitecte Manuel Martín Madrid (Madrid, 1938) amb més de 400 expedients realitzats des dels 60 i fins a l'actualitat.

Aquest material completa el fons de l'arquitecte, ja que el 2006 va fer donació de diversos croquis i dibuixos d'algunes de les seves obres realitzades entre 1967 i 2005. Entre aquesta nova documentació en destaquen el desenvolupament del sector Cobega a Sarrià de Ter amb l'Espai d'Entitats, l'Auditori o la Biblioteca (2002-2007); diferents projectes pel Patronat de la Santa Creu; habitatges unifamiliars i plurifamiliars de promoció privada a la província de Girona; la fàbrica de l'Artesana d'Olot (1972-1973); la panificadora de Bordils (1978) o l'Escola de Fornells de la Selva (1995-2000), entre d'altres.

El material, un cop catalogat, es podrà consultar a l'arxiu del COAC.