L'experiència traumàtica que va patir la directora i dramaturga Aina Tur ara fa vint anys en un assalt violent a Llatinoamèrica puja aquest vespre a l'escenari del Teatre de Salt en forma de monòleg interpretat per l'actriu Anna Alarcón. Una galaxia de luciérnagas, que s'estrena a Temporada Alta abans d'instal·lar-se al Maldà de Barcelona, evoca l'assalt a mà armada patida per Tur i altres ciutadans espanyols mentre desenvolupava un projecte de cooperació internacional i les conseqüències que se'n van derivar.

«El que exposa l'obra és com l'estat va desenvolupar la seva màxima violència pel sol fet que les víctimes eren europees», va afirmar l'autora menorquina sobre un muntatge que també posa el focus en els privilegis d'haver nascut en un país ric i com l'ètica o la justícia es manifesten a la perifèria del sistema.

«És un procés interessant en l'àmbit personal. Quan et trobes una cosa així, si hi ha algun sentit és explicar-ho quan tornes, perquè va passar fa vint anys però continua passant», va explicar ahir Tur, que no va voler situar exactament en quin país havia passat aquesta experiència però sí el fet que la riquesa es concentra en mans de molt poques famílies i que la població civil està fortament armada.

«La dramatúrgia exposa les conseqüències de l'assalt violent a escala governamental. Jo em sentia molt culpable, perquè una víctima també es pot sentir culpable per tota la repressió que desencadena», va continuar Tur, que va detallar que el procés d'escriptura i direcció del monòleg li ha permès «fer un canvi» i adonar-se que també va ser «víctima d'un sistema», perquè no va triar les conseqüències d'aquells fets.

La dramatúrgia recupera els fets com a record, no nom a present, cosa que li permet abordar-los amb una certa distància gràcies a la interpretació d'Alarcón: «És capaç de plantejar sobre l'escenari una emocionalitat amb un compromís molt fort; explicar la violència des d'una certa distància requereix aquesta implicació, perquè és una cosa que et trenca per dintre».

Per la seva banda, Anna Alarcón va explicar que el seu personatge és el «d'una noia de 21 anys que va amb tota la innocència i il·lusió a fer un voluntariat i acaba vivint una situació que la transforma».