El Departament de Cultura ha destinat aquest any més d'1,3 milions a la compra d'art i béns culturals per potenciar la Col·lecció Nacional de la Generalitat, el doble del 2019, segons explica la consellera, Àngels Ponsa. Aquesta actuació s'inscriu, segons Ponsa, en el Pla de Rescat de la Cultura per ajudar el sector, «a creadors, galeries i museus, com una mesura més per pal·liar els efectes de la pandèmia». En la selecció d'obres adquirides s'ha prioritzat, segons la consellera, «la inversió en la compra d'obres d'artistes vius, de fotografia, còmic i arts visuals».

Dels 1,3 milions destinats a l'adquisició d'obres d'art, gairebé 400.000 euros han correspost a art contemporani, més de 350.000 a fotografia, 115.000 a còmic i 474.000, a béns patrimonials mobles.

Ponsa precisa que s'han adquirit «més de 2.000 obres de 78 artistes» i recorda que «la Col·lecció Nacional d'Art pretén deixar testimoni de la trajectòria històrica i de la identitat artística de la col·lectivitat artística catalana».

En el capítol de béns patrimonials mobles, s'han adquirit obres a través de compra directa, exercici de tempteig sobre subhasta i sobre exportació, per completar buits de les col·leccions dels museus o conformar èpoques i moments escassament representats, però importants per a la història i la cultura de Catalunya.

El director del MNAC, Pepe Serra, detalla que per aquesta via s'incorporaran al museu dues taules del mestre gironí Lluís Borrassà, procedents de retaules de la catedral de Barcelona, i al Museu d'Art de Girona es destinarà una altra taula del Mestre de la predel·la d'Argelers.

La diversitat dels materials i èpoques de les peces adquirides es reflecteix en la compra de peces com l'alabastró del pintor d'Empúries (segle V aC.), una moneda d'or d'època visigòtica, una rajola de Gaudí, una pintura de Josep Tapiró del Liceu destruïda el 1861 o el quadre Dos captaires o Les Mendiants, de Marià Fortuny.

Cultura ha adquirit 36 obres d'art contemporani de 30 artistes i de 21 galeries, prioritzant les obres produïdes per dones, fins ara massa absents com a agents artístiques, i s'han adoptat també criteris de risc i experimentació per fomentar la inclusió patrimonial de la creació contemporània dels nous llenguatges en les col·leccions públiques.

Entre les compres realitzades el 2020 destaquen les produccions recents vinculades a centres de la Xarxa d'Arts Visuals, com Jo sóc Allò Prohibit d'Isaki Lacuesta, que va guanyar la 5a Edició del Premi de Videocreació.

S'han adquirit finalment 42 de les 107 propostes fotogràfiques presentades, de les quals hi ha 40 propostes d'autor, de fotògrafs com Mey Rahola, molt vinculada a Cadaqués als anys 30; el gironí Aleix Plademunt; el banyolí Tino Soriano o cinc daguerreotips de la col·lecció Nicolau.

Pel que fa al Còmic i la Il·lustració, en el segon any d'adquisicions en aquest apartat, la conselleria ha comprat 119 pàgines d'artistes com Mariel Soria, Nazario, Mariscal, Guillem Guifré o Montesol.

La consellera ha remarcat que intentaran «mantenir el 2021 la inversió dedicada a l'adquisició d'obres d'art, amb la intuïció que el proper any no serà un moment bo per la pandèmia».