Més de cinc dècades de trajectòria artística resumides en 150 peces. La Casa de Cultura de Girona va inaugurar ahir l'exposició Corominas, 50 anys d'art, una àmplia retrospectiva que permet veure les diferents etapes per les quals ha viatjat un dels grans referents de l'art gironí. Comissariada per Sebastià Godoy i dividida en tres espais diferenciats -la Casa de Cultura, la Fundació Fita i la Casa Masó- la mostra es podrà visitar fins al 5 de desembre.

L'objectiu de la mostra és traçar l'evolució de Quim Corominas (Sarrià deTer, 1951) oferint un recorregut per més de mig segle de dedicació a l'art. D'aquesta manera, a les sales de baix de la Casa de Cultura s'hi poden veure obres pintades quan tot just feia els primers passos en el món de l'art, entre finals dels anys seixanta i principis dels setanta en una Girona grisa i durament marcada pels darrers anys del franquisme per, tot seguit, comprovar el punt d'inflexió que va suposar per l'artista la seva estada a Londres. Corominas va residir durant tres anys a la capital anglesa deixant-se impregnar per l'efervescència cultural que va viure la ciutat al llarg de la segona meitat de la dècada dels setanta.

Les temporades estivals passades a Berlín durant els anys vuitanta -l'època d'esplendor de la galeria Rampoldt de la Giesebrechtstrasse i l'explosió del neoexpressionisme- donen el tret de sortida a una etapa en la qual l'artista creix notablement, fortament influenciat per l'expressionisme abstracte alemany, tot i que mantenint sempre un estil molt propi i cada vegada més reconeixible.

La part central de la retrospectiva també permet veure, de forma cronològica, l'evolució en l'art de Corominas a través de la dècada dels noranta -anys en els quals l'artista va establir forts vincles amb el sud de França arran d'haver estat premiat a la Biennal Mediterrània de 1986 el que el va dur a exposar tres peces de gran format, el 1987 al festival Le Sud Attaque del municipi costaner de Seta- i l'inici del segle XXI, en el qual destaca una pintura inspirada en el moment en el qual va conèixer la seva esposa. Així mateix, a l'espai de la Fundació Fita de la segona planta s'hi pot veure l'obra més recent de l'artista -una de les quals finalitzada fa tot just dues setmanes- així com una sèrie de petites i delicades peces fetes amb paper, utilitzant diverses tècniques, i que esdevenen un homenatge als jocs de la seva infantesa i a la màgia del circ.

El darrer espai de la mostra, la Casa Masó, acull una petita selecció d'obres relacionades amb la ciutat de Girona, que es poden veure durant la visita guiada a la casa, i que dialoguen amb l'entorn arquitectònic dissenyat per l'arquitecte Rafel Masó.

La gran majoria de peces exhibides a la retrospectiva pertanyen a la col·lecció de l'artista però també n'hi ha algunes que han estat prestades per particulars i entitats públiques com el Museu d'Art de Girona o la Fundació La Caixa de Barcelona.

Activitats paral·leles

Paral·lelament a l'exposició, la Casa de Cultura ha programat tres activitats vinculades a la mostra. El dimecres 4 de novembre a 2/4 de 6 de la tarda, tindrà lloc un taller per crear escultures de paper amb l'artista per a infants d'entre 7 i 12 anys. El dissabte 28 de novembre, a les 12 del migdia, s'oferirà una visita guiada amb l'artista i el comissari i el dimarts 1 de desembre, un altre taller amb l'artista, per aprendre a crear un llibre amb la tècnica del collage. A banda de la seva faceta artística, Corominas també ha exercit durant molts anys la docència a l'Escola Municipal d'Art de Girona.