La nova temporada d'Apropa Cultura, un projecte dirigit a fomentar i garantir l'accés a la cultura entre les persones en situació de vulnerabilitat, se centrarà en la salut mental amb l'objectiu d'eliminar els estigmes i aconseguir una societat més inclusiva, especialment en temps de pandèmia.

«La pandèmia és una font d'angoixa, estrès, negativitat i d'emocions que estan afectant la salut mental de tots. Però per a les persones amb problemes de salut mental encara és molt més greu», va destacar la coordinadora del projecte, Claudia Torner, que va assenyalar que la cultura és una via per dignificar la vida i assegurar una millor integració en la societat.

Torner va explicar que les persones amb problemes de salut mental són un dels col·lectius que més participa en el projecte Apropa Cultura i va destacar que l'art, la ciència o la història els ajuda a recuperar el seu projecte vital.

«No podem permetre que, una altra vegada, siguin les persones més vulnerables qui paguin aquesta crisi i perdin l'accés a la cultura que tant ens ha costat aconseguir», va subratllar ahir Sonia Gainza, directora d'Apropa Cultura, durant la presentació de la nova campanya.

Amb la col·laboració de les entitats socials i els equipaments culturals, Apropa Cultura està dissenyant un programa d'activitats -com exposicions, espectacles o visites a associacions- amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la salut mental i la lluita contra l'estigma.

Actualment, més de 120 teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus de tot Catalunya, així com 41 municipis formen part de la xarxa Apropa Cultura.

Entre els promotors culturals adherits a la iniciativa hi ha, per exemple, l'Ajuntament de Girona, el Festival de Torroella de Montgrí, el Museu del Joguet de Figueres o el Black Music Festival.

Així mateix, des del 2006 s'hi han sumat 2.573 centres socials, que han ofert 312.256 experiències culturals i s'han programat més de 2.000 propostes culturals diferents en l'agenda de cada temporada.