Les noves restriccions a Catalunya per frenar la pandèmia han afectat de ple el sector cultural, de manera que els ciutadans que vulguin accedir a la cultura de forma presencial tenen una oferta limitada a llibreries, museus, sales d'exposicions o cases artístiques, mentre el cinema, el teatre i la música s'han refugiat a internet.

Festivals de cinema i teatre en línia, concerts virtuals en directe des de l'Auditori de Barcelona o visitar el Manga Barcelona per internet són algunes de les activitats culturals disponibles aquest cap de setmana a Catalunya.

El teatre es va acomiadar dijousdels seus espectadors amb emotives últimes funcions i alguns creadors van animar el públic a seguir en contacte a través d'internet, «tot i que el teatre és per a veure'l en directe» i «l' streaming no és més que una tireta en aquesta ferida immensa», en paraules de Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, que ha optat per mantenir la flama encesa sigui com sigui i ha ampliat la seva oferta A distància.

Aquest cap de setmana s'estrenaran en línia diversos projectes a la frontera entre el teatre i l'audiovisual, com El Público, de Mariano Pensotti, En mis manos, amb Marilia Samper, David Selvas i Taida Martínez, i tres títols de Shakespeare interpretats per la companyia britànica Forced Entertainment amb només una taula i estris quotidians de la llar.

La nova Sala en línia de Teatre Lliure també ofereix espectacles pensats exclusivament per a un escenari digital, com el teatre radiofònic de Los satélite de Ricard Gázquez, o l'adaptació de La vida és sueño per a nens. A més, es podrà veure per internet els tres muntatges afectats per la suspensió: El quadern daurat, Bonus Track i La nostra parcel·la.

La música en viu també haurà d'oferir-se de forma virtual i, per exemple, l'Auditori de Barcelona manté la seva programació a través de la recentment estrenada plataforma Auditori Digital, per la qual retransmetrà en directe el concert de l'OBC, dirigida per Giedre Slektye.

La pàgina web de Palau de la Música també posa a disposició del públic concerts gravats; el Liceu ha anunciat que penjarà a Youtube el 8 de novembre l'enregistrament de Don Giovanni, l'òpera que estava en cartell, i els concerts d'Arca, Max Cooper, Morad, Ms Nina i Niño de Eleche al Sónar + D del passat setembre ja estan disponibles en línia també.

Els amants del còmic tenen aquests dies una nova cita amb el Manga Barcelona, en una edició totalment en línia i gratuïta.

Tancades totes les sales de cinema, els cinèfils, a més de recórrer a la televisió i les plataformes, podran accedir als títols que ara programen en línia a través de Filmin dels festivals Asia Film Festival, In-Edit, el Manga Limited Edition o el Tectònic, dedicat al cinema social.

I com a saludable recurs, sempre es pot anar una biblioteca o a una llibreria per agafar prestat o comprar un llibre interessant i emportar-se la cultura a casa.