Josep Bartolí era dibuixant, sindicalista i va exercir de comissari del Partit Obrer d'Unificació Marxista, així que va haver de fugir de Barcelona a França just al finalitzar la guerra civil per escapar-se de les possibles represàlies que li poguessin portar les seves idees contra el nou règim que anava a instaurar-se.

El segell de Canes

D'aquest sentiment sorgeix Josep, el seu primer llargmetratge com a director, que ha rebut el segell de prestigi del Festival de Cannes, una magnífica carta de presentació del particular univers d'aquest debutant que ha creat una pel·lícula no tant animada sinó més aviat dibuixada. «Volia explicar la història a través dels meus dibuixos i la diferència és que no hi he afegit moviment per unir cada dibuix, com en l'animació clàssica, sinó que els he posat un darrere d'un altre perquè la narració anés avançant», explica.

Per posar veu a Josep, Aurel va escollir Sergi López, un actor que «conjuga les tres cultures, catalana, espanyola i francesa,i que parla els tres idiomes». «Vaig pensar que es podia identificar perfectament amb el protagonista, un home lluitador que després de 1939 no va tornar a trepitjar mai la seva terra i sempre es va considerar català», explica. Per posar música a la pel·lícula, va elegir Sílvia Pérez Cruz, que va acabar posant la veu a diversos personatges. «Volia fugir de tòpics, tant de violins com de flamenc, i la Sílvia té una sensibilitat especial per connectar de forma molt emocional amb tot el que s'hi explica». Valérie Lemercier, David Marsais i Alba Pujol posen la veu a altres personatges del film.

Josep ha estat nominada a Millor Pel·lícula d'Animació als European Film Awards (EFA), els premis anuals de l'Acadèmia de Cinema Europeu. La cinta competirà en aquests guardons el 12 de desembre en una gala que enguany serà virtual i es retransmetrà des de Berlín.