La trinchera infinita, d'Aitor Arregi, Jon Garaño i Jose Mari Goenaga, ha estat la pel·lícula escollida per representar Espanya en la 93a edició dels Oscar de Hollywood en la categoria Millor Pel·lícula Internacional. La intèrpret Susi Sánchez, Goya a la Millor Actriu Protagonista per La enfermedad del domingo, va ser l'encarregada de realitzar ahir al matí la lectura de la producció escollida per representar Espanya als premis, en un acte a l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques.

La pel·lícula protagonitzada per Antonio de la Torre i Belén Cuesta s'ha imposat així a les altres dues preseleccionades per representar Espanya als Oscars: El hoyo, de Galder Gaztelu-Urrutia; i O Que Arde, d'Oliver Laxe.

La trinchera infinita treu a la llum la història d'Higinio, un dels «talps» que van romandre durant dècades ocults a casa seva després de la Guerra Civil davant la por de ser capturats pel règim franquista. El film va ser un dels grans favorits als premis Goya, amb 15 nominacions, tot i que finalment només es va emportar els premis a Millor so i Millor actriu protagonista (Belén Cuesta).

Poc després de donar-se a conèixer la decisió de l'Acadèmia, el director Jon Garaño va assenyalar que l'estrena de la pel·lícula aquest divendres a Netflix als Estats Units «pot ajudar» en la seva candidatura per aconseguir l'Oscar. «Sens dubte que pot ajudar i més en aquest moment en el qual la gent malauradament no va als cinemes per por o perquè estan tancats. És un moment molt dolent per als exhibidors», va subratllar en declaracions a Europa Press Garaño.

El cineasta va explicar que Netflix va retardar l'estrena a Estats Units «pensant que li podia venir bé a la pel·lícula que s'estrenés sabent que era candidata als Oscars». «Estratègicament era una aposta i estem contents que hagi sortit així», va precisar.