El centre cultural Les Bernardes de Salt inaugura aquesta tarda, a partir de les 19.30 h i en format virtual, Més enllà del rostre: el retrat contemporani, la nova exposició del cicle d'hivern que reuneix obres d'Andrea Morucchio, Andy Warhol, Olivier de Sagazan i Jordi Abelló. Comissariada per Laura Cornejo Brugués, la mostra es proposa abordar, des d'una perspectiva multidisciplinària, el gènere del retrat contemporani a través de quatre sensibilitats.

Mitjanc?ant la fotografia, el dibuix, l'acció performativa i el videoart, Més enllà del rostre: el retrat contemporani conforma un diàleg expositiu «sobre la significació estètica del rostre en l'art», segons indica en una nota de premsa el centre cultural saltenc. L'exposició convida, d'aquesta manera, a repensar conceptes intrínsecs a la pràctica del retrat com són la identitat, la subjectivitat, la temporalitat o la realitat.

Quatre formes de retratar

El venecià Andrea Morucchio aporta un retrat de Marilyn Monroe, en el qual destaquen les alteracions cromàtiques i els rastres expressius d'un puzle. L'obra forma part de la sèrie Puzzle Pop, amb la qual l'artista italià pretén atemptar contra la mirada i el pensament homologats dels sistemes mediàtics. D'Andy Warhol, màxim representant de l'Art pop nord-americà, l'exposició inclou el retrat de Keith Haring. Aquest retrat d'artista a artista, que data de la dècada dels anys vuitanta i prové d'una col·lecció privada, immortalitza un rostre on es concentren l'admiració mútua i l'intercanvi artístic.

Transfiguration és el títol de la peça que aporta l'artista francès Olivier de Sagazan. En aquest cas, es tracta d'una actuacio? performativa ideada a finals dels anys noranta, que compta amb més de tres-centes representacions en escenaris d'arreu del món. En aquesta obra visual hi conflueixen les arts escèniques, la pintura, l'escultura, el vídeo i la fotografia.

Finalment, l'exposició també exhibeix l'obra Assassinar la pintura, de l'artista reusenc Jordi Abelló. Es tracta d'un manifest visual i teòric que posa l'accent en l'actitud rupturista.