El gruix de les ajudes que el Govern català preveu destinar aquest mes al sector cultural es podran demanar a partir de l'11 de novembre, quan es publiqui la convocatòria. Es podran reclamar les ajudes de 3,7 milions d'euros en prestacions directes a professionals de la cultura; 3,7 milions a la cancel·lació d'espectacles i activitats culturals i 4,7 milions a despeses estructurals i de funcionament. Altres ajudes, del total de 17,2 milions, ja estan obertes, com els 2 milions per despeses d'estructura i per a la programació estable 19-20 i 500.000 euros per cancel·lació de concerts o festivals de música. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va anunciar ahir que aviat es treballarà en la represa i va explicar que ja ha parlat amb tot el sector.

Pel que fa la concreció de les ajudes, es dediquen 3,7 milions d'euros en prestacions directes a professionals de la cultura i que estarà destinat a professionals artístics i tècnics del món de la cultura. Es destinaran 750 euros al mes als qui hagin tingut ingressos d'un màxim de 18.555 euros entre el gener i el setembre de 2020.

Així mateix, es destinaran també 3,7 milions d'euros a la cancel·lació d'espectacles i activitats culturals dedicada als autònoms, empreses i entitats sense ànim de lucre que realitzin activitats professionals, artístiques i tècniques remunerades, i entitats que organitzen activitats culturals de pagament.

L'ajuda es divideix en dos blocs: el primer bloc representa el 40% del caixet o dels honoraris (500 euros a 4.000 euros) a artistes, músics, tècnics i altres professionals de la cultura que havien estat contractats i han vist cancel·lada la seva actuació o feina. El segon bloc d'ajudes representa el 60 i 80% dels ingressos de taquilla previstos fins a un màxim de 25.000 euros a entitats sense ànim de lucre que organitzen activitats culturals amb públic de pagament.

Es destinaran 4,7 milions d'euros a despeses estructurals i de funcionament per a empreses i entitats culturals i que es tradueixen en nòmines i lloguers entre d'altres, i es destinaran 2,1 milions d'euros a equipaments culturals participats per la Generalitat.

La represa de l'activitat

Ponsa va assegurar ahir al matí que la progressiva reobertura de l'activitat cultural «no està lluny» després de la millora dels paràmetres, com la ràtio de transmissió per sota de l'1. En una entrevista a Els Matins de TV3, la consellera va precisar que s'han «marcat» a finals de novembre com data per poder tenir «una certa normalitat» i adverteix que no tots els sectors obriran alhora perquè «no tots són igual».

Ponsa va dir, en roda de premsa, que en breu s'haurà de començar a parlar perquè «reprendre no és tan senzill». Paral·lelament a les xifres, va explicar, s'està treballant en una campanya pel foment cultural que es llançarà en el moment de la represa que tingui «impacte i força», i anirà acompanyada per una setmana de la cultura als mitjans públics.