Un programa gravat des d'un helicòpter per la televisió pública holandesa, un altre des dels balcons per la MTV i diverses sèries de ficció i d'humor espanyoles són bons exemples de com la pandèmia ha obligat les televisions a aguditzar l'enginy.La 26a edició de la mostra de televisió Miniput, que celebrarà a finals d'aquest mes la seva reunió anual, té previst dedicar part del seu temps a analitzar els nous formats que han sorgit durant aquest any marcat per la covid-19.

Sota el títol «Els formats en temps de coronavirus», els responsables del Laboratori de Formats de TV3, Miquel Garcia i Manel Raya, faran un repàs als programes més innovadors. Entre els espanyols destaquen les noves narratives creades en el terreny de la ficció, com la sèrie «En casa», d'HBO, «Jo també em quedo a casa», de TV3, i «Diarios de la quarantena», de TVE, realitzades totes durant el confinament, amb els actors situats davant de les càmeres dels seus telèfons mòbils o ordinadors.

«També ha estat molt interessant el pas endavant que s'ha donat en l'emissió d'obres de teatre», ara que les sales d'arts escèniques està tancades i l'única manera de veure aquest tipus de muntatges és a casa, a través de la pantalla , segons Miquel Garcia.

En aquest apartat, esmenta «Escenario 0», una sèrie d'HBO que ha adaptat per a televisió sis èxits teatrals, trencant amb l'estil convencional de gravació de les arts escèniques, que fins ara es limitava a col·locar la càmera al pati de butaques per simular la perspectiva del públic.En aquesta ocasió, la càmera puja a l'escenari sempre que ho necessita i els actors en baixen si l'argument ho demana, en una encertada barreja de televisió i teatre.

Fora d'Espanya, alguns han anat més lluny, com la televisió pública holandesa que durant el confinament va fer un programa des d'un helicòpter, en què mostrava als ciutadans als seus balcons o terrasses, llançant missatges escrits cap a les altures.«Però el més determinant de la televisió en temps de pandèmia ha estat com el telèfon mòbil i les videoconferències s'han colat en tot tipus de programes», apunta García. «S'han gravat programes sencers en directe, quan tothom estava a casa amb el seu mòbil -ha recordat- i això ha fet que haguem superat certs prejudicis».

A partir d'ara, «encara que no estiguem confinats, les televisions seguiran usant el telèfon mòbil i la videoconferència, perquè s'han demostrat útils». En la seva opinió, «la televisió s'ha acostat a l'estil de les xarxes socials, perquè, avui dia, l'enginy està a les xarxes i, si no entres en el seu joc, t'avancen».

Miniput 2020 es completarà amb un debat sobre com les televisions públiques poden col·laborar entre elles davant les adversitats de la pandèmia.