La crisi de la covid-19 no tindrà, malgrat les seves dimensions, cap repercussió en la literatura més enllà d'empènyer a llegir a gent àvida de matar el temps en el confinament segons l'opinió del novel·lista català Javier Cercas, qui augura que els llibres no en parlaran amb una sentència: "la pandèmia no té qui l'escrigui".

"Aquesta és la realitat", ha remarcat en declaracions fetes a la XXXII Fira del Llibre de Les Palmes de Gran Canària per l'autor, premi Planeta 2019, que ha argumentat que una crisi sanitària com l'actual "no té èpica, no té drama" com per a vertebrar, per ella mateixa, una narració.

Perquè, a més de causar notables danys personals i socials, "la pandèmia, una de les pitjors coses que té, a sobre, és que la gent es mor de la manera més gris i antidramática possible. Això és terrible i això no té drama, no té èpica ", ha insistit.

Cercas ha conclòs, en conseqüència, que, en matèria de producció literària, "directament, no donarà grans coses això" de la crisi de la covid-19.

"Per descomptat, eixiran uns quants llibres sobre el coronavirus i tal, però aquests llibres són fugaços i ningú se n'assabentarà, d'aquí a dos anys serà com si no existissin", ha postil·lat.

Com a prova del seu pronòstic, Javier Cercas ha al·ludit a més a "l'última pandèmia gran i brutal, que va ser la de la grip espanyola", de la qual ha destacat que, tot i que va deixar un saldo de víctimes de, "com a mínim, 50 milions de persones, moltes més que la Primera Guerra Mundial i més que la Segona Guerra Mundial ", no ha deixat cap empremta en la literatura.

Fins al punt que, mentre que qualsevol sap que hi ha "milers i milers de novel·les i de pel·lícules" sobre una i altra guerres, perquè un conflicte d'aquesta classe "té una èpica, un drama", ningú és capaç de recordar "una sola novel·la, una sola pel·lícula sobre la grip espanyola. No existeixen ", ha afegit.

El guanyador del Planeta ha considerat, però, que la crisi sanitària sí que està tenint un efecte "fructífer" respecte a l'escriptura, en donar més oportunitats de dedicar-se a la seva tasca a autors com ell que en situacions normals estarien "sempre viatjant" , i també ha estat positiva per a la literatura per acostar-la més a nous lectors o a altres que l'havien abandonat.

La qual cosa es deu al fet que "la gent té temps per llegir, potser més que mai. Això és així, no és cap secret", ha exposat.

Javier Cercas ha fet aquestes declaracions en una fira del llibre en què ha agraït poder participar, "perquè ja pensava que no vindria" a causa de les restriccions de moviments per la covid-19, segons que ha confessat, i en què ha confirmat que insistirà en l'aposta per "canviar de registre" i provar amb la novel·la policíaca que va dur a terme amb l'obra que li va valer el Planeta, "Terra Alta".

Una novel·la la història reprèn en el seu pròxim llibre, continuació d'aquell, que projecta treure al mercat en uns mesos, ha avançat.