El poeta valencià Francisco Brines (Oliva, 1932) ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2020, el màxim reconeixement a les lletres castellanes que atorga cada any el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 125.000 euros. Així ho va anunciar ahir el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, en un acte celebrat en la Secretaria d'Estat de Cultura.

El jurat ha qualificat aquest poeta intimmista de la generació dels 50 com un «mestre de la poesia espanyola actual i magisteri reconegut per totes generacions que el succeeixen», al mateix temps que ha destacat que la seva obra poètica «va d'allò carnal a allò metafísic i espirtual», subratllant la seva «aspiració de bellesa i immortalitat».

No és el primer gran reconeixement que rep l'autor valencià, que ja l'any 1986 va recollir el Premi Nacional de Literatura. Entre la seva obra publicada destaquen títols com El otoño de las rosas, La última costa, Para quemar la noche i Entre dos nadas.

El Cervantes, considerat el Premi Nobel de les lletres castellanes, va guardonar l'any passat el poeta català Joan Margarit, que enguany ha format part del jurat.

Amb aquest premi s'ha trencat l'alternança tradicional del guardó. Si bé existeix una norma no escrita per la qual el Premi Cervantes recau cada dos anys en un autor espanyol, en l'edició de fa dos anys es va trencar, ja que va ser guardonada una autora llatinoamericana -Ida Vitale- després del premi de 2017 per a l'escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez. En aquesta ocasió, ha passat un fet similar, amb dos escriptors espanyols guardonats consecutivament.

Es desconeix si l'entrega del Premi Cervantes tindrà lloc, com cada any, el 23 d'abril en una cerimònia al Paranimf de la Universitat d'Alcalá d'Henares. La celebració d'aquest any amb Joan Margarit va suposar la primera vegada en la història del guardó que no va tenir lloc en aquesta data, coincidint amb el dia de la mort de Miguel de Cervantes.