El «submon» de la revista, amb les seves llums i ombres, i «una corista que es pensa que és vedet» centren la nova proposta de la coreògrafa i ballarina Sol Picó, Malditas plumas. L'estrena a Catalunya arribarà al desembre, dins la programació del festival Temporada Alta, amb una única cita al Canal de Salt.

La valenciana explica que la protagonista de l'espectacle arriba a un punt de la seva vida en què s'adona que no ha complert els seus somnis, perquè «a tots ens pots passar que en un moment et pares a pensar i veus on estàs situat i on has arribat».

«És un personatge amb molts noms i cognoms», amb trets propis i d'altres persones, pel que Picó defineix l'espectacle com «un viatge entre la ficció i a realitat». «A vegades sembla que sigui jo, a vegades no, a vegades apareixen persones que he conegut», resumia ahir sobre un espectacle pel qual s'ha documentat amb testimonis d'artistes de la revista com La Maña o una veïna seva que havia estat corista al Molino i que li ha explicat «moltes coses» per poder concebre una peça com aquesta.

La diferència de Malditas plumas respecte d'altres és que Picó hi canta -«fatal», segons ella- i hi parla, el que ha estat un «repte potent». Amb textos de l'escriptora Cristina Morales (premi Nacional de Literatura per Lectura fácil) realitzats a partir de moltes converses amb la ballarina, ha «investigat» per poder incorporar «la paraula al moviment».

L'espectacle es veurà per primera vegada a Catalunya dins Temporada Alta, tot i que tenia prevista l'estrena a la primavera al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Ho va impedir el confinament i la cancel·lació es va repetir recentment, també al TNC, pel tancament de sales imposat per la Generalitat.

Sol Picó confessa que la primera d'aquestes anul·lacions li va anar «a favor», perquè va poder acabar d'apamar l'espectacle. «La segona vegada ja em va tocar els nassos, perquè el tenia ben compost», assegura sobre les noves restriccions, que han fet que la seva participació al certamen gironí s'endarrerís uns dies: del 13 de novembre a la nova data, el 8 de desembre.