La pandèmia ha provocat «la pitjor crisi de la història del sector musical, almenys al llarg dels segles XX i XXI», que fa preveure «una hecatombe», segons es desprèn de les «terribles xifres» de l'Anuari de la Música 2020, presentat ahir. Les mesures preses per les administracions per contenir la covid han obligat a anul·lar 16.500 concerts i produccions a Catalunya, una aturada de l'activitat que ha perjudicat especialment la indústria del directe, amb unes pèrdues econòmiques estimades en 88 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció de la facturació del 87% respecte al 2019.

«La indústria de la música és un sector amb moltes debilitats, que el 2019 va donar clares mostres d'estar recuperant-se de la crisi del 2008, i que ha rebut un cop mortal amb aquesta nova crisi», segons Lluís Gendrau, director de Grup Enderrock, que elabora l'Anuari.

El document demostra que el sector discogràfic també s'ha vist greument afectat per la pandèmia, amb una reducció de la facturació d'un 65% deguda principalment a la baixada de les vendes de discos físics, però també digitals, que han baixat en un 25%. «Ha augmentat el consum de música gratuïta a la xarxa, però s'han reduït els ingressos, que procedeixen principalment de la publicitat», va detallar el president de l'Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans, Oriol Orfila.

«Necessitem un pla de xoc i de viabilitat: un rescat», va sentenciar el president de l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Jordi Gratacòs, després d'advertir que «hi ha moltes empreses que s'estan quedant pel camí».«Les bones xifres del 2019 ens van portar a invertir per seguir creixent el 2020, i el xoc frontal que vam patir al març va ser dramàtic», va dir.

Durant els vuit mesos que les sales de concerts han estat tancades, «les administracions han comès greus errors, com el despropòsit que es va produir a l'estiu, quan es va permetre que es duguessin a terme concerts als teatres, però es va prohibir a les sales professionals», va recordar el president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Lluís Torrents. «La classe política ha demostrat una manca de sensibilitat cap a la música inaudita, amb una política erràtica i uns canvis de direcció sobtats que demostren una total falta de respecte cap a la nostra professió», va denunciar. En la seva opinió, «tan sols alguns polítics concrets dedicats a l'àmbit de la cultura ens han escoltat i han entès la nostra postura, mentre la resta han demostrat un desconeixement absolut del sector».

«Alguns dels errors s'han esmenat i en les mesures anunciades per la Generalitat per al conjunt de la cultura es van incloure, per fi, les sales de concerts, però aquestes sales són majoritàriament empreses privades, amb molt poca ajuda pública, per a les quals els concerts de tarda són només entre un 10 i 15% de la facturació i que viuen principalment del clubbing i les activitats nocturnes».

Per aquesta raó, les nova mesures, que només permeten obrir fins a les 10 de la nit amb aforament reduït, «no ajuden les sales grans, que seguiran tancades perquè reprendre l'activitat suposa generar més pèrdues».