La presència en la nostra literatura dels haikus, aquests diminuts poemes conceptuals japonesos de 17 síl·labes distribuïts en tres versos, ha esdevingut habitual els darrers anys. Una de les darreres aportacions la fa el Col·lectiu 19, format pels blanencs Jaume Claret, Núria Baldrich, Roser Gelabert i Josep Alum, que acaben de publicar I allà a fora, la primavera. L'obra recull més d'un centenar de petits poemes inspirats en els haikus japonesos, cada un d'ells il·lustrat per Patricia Cabello.

El llibre va néixer a partir de les converses que els quatre autors mantenien diàriament durant els mesos del confinament imposat per prevenir l'expansió de la pandèmia.

«Algú de nosaltres va proposar, a primer d'abril, plasmar en poques paraules les sensacions, les imatges, els pensaments, les pors, les esperances que ens envaïne durant la jornada, tot inspirant-nos en la mètrica i el sincretisme dels haikus japonesos», expliquen en la introducció del volum.

En van recollir més de 400, la majoria relacionats amb l'experiència del confinament , però no tots. Finalment, en van seleccionar 123. Llegir-los porta a reflexionar, entre altres temàtiques sobre la capacitat de supervivència i reinvenció de l'ésser humà, el reconeixement de la vulnerabilitat com a espècie, l'ensenyament que les coses es poden fer d'una altra manera més en sintonia amb el planeta.

Els autors sovint subverteixen les exigències formals dels haikus, circumstància que que destaca Joan Adell Álvarez en el pròleg, on valora que això els fa «més espontanis» i dota al conjunt «un aire de frescor que sovint trobem a faltar en les composicions poètiques, com a conseqüència d'una exagerada ortopèdia mètrica».

Cada un dels poemes del llibre porta una il·lustració de Patricia Cabello, que els autors consideren un estímul a la lectura. Afegeixen que la il·lustradora, professora de dibuix i cineasta ha fet una «interpretació lliure i personal, que representen aspectes secundaris, anecdòtics, obvietats i, de vegades distorsions, que es despenen de la seva lectura».