Teresa Rebull, escriptores destacades com Teresa Pàmies o Mercè Rodoreda, Josep Carner i Pau Casals són els protagonistes de les tres primeres sessions del cicle de conferències i concerts Música i exili, que han adaptat el seu format per passar de presencial a digital, a causa de la pandèmia. Segons va informar ahir el Departament de Cultura a través d'una nota, aquesta proposta del programa s'adreça principalment a la comunitat catalana a l'exterior i a l'àmbit de l'associacionisme cultural. L'accés al contingut de les tres sessions és gratuït a través del web del Departament de Cultura.

Dona i exili és la primera de les sessions, a càrrec de la crítica literària i directora de l'Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré, i se centra en la figura de la cantautora, pintora i activista Teresa Rebull, de qui l'any 2019 es va commemorar el centenari del seu naixement. Cabré, però, també parla de l'exili d'escriptores il·lustres com Teresa Pàmies o Mercè Rodoreda, entre d'altres. La part musical de la proposta va a càrrec del duet La Marta Rius; amb Marta Rius, a la veu, i Guillem Ballaz, a la guitarra. Rius va ser col·laboradora i amiga personal de Rebull i en versiona algunes de les seves cançons més emblemàtiques però també d'altres poc conegudes.

La segona de les sessions del cicle se centra en la figura del poeta Josep Carner, de qui aquest 2020 s'ha commemorat el cinquantè aniversari de la seva mort i ha estat decretat Any Oficial. En aquesta ocasió, el marmessor literari del poeta, Jaume Coll, també nomenat comissari de l'Any Carner, se centra en el vincle existent entre la poesia del Príncep dels poetes i la música, fins al punt que Carner ha estat considerat en moltes ocasions «el poeta dels músics» perquè compositors com Eduard Toldrà o Robert Gerhard van escriure cançons a partir dels seus textos. A manera de complement a la conferència del professor Coll, el tenora Jordi Molina interpreta una selecció de melodies populars que apel·len a l'enyor de l'exili.

La tercera sessió d'aquesta primera tanda de tres conferències - concerts se centra en la figura de Pau Casals. Sobre Casals i el seu exili en parla l'historiador, professor, estudiós i biògraf de Pau Casals, Josep Maria Figueres, autor del llibre Homenatge a Pau Casals (1876-1973). La conferència de Figueres enllaça amb l'actuació musical de la violoncel·lista i becada per la Fundació Pau Casals, Mariona Camats, que interpreta peces d'Enric Casals i de J. S. Bach (concretament, fragments de la Suite núm. 2 en re menor) i finalitza la seva intervenció amb el clàssic El cant dels ocells, popularitzada pel mestre Casals.