El Premi Nadal de novel·la i el Premi Josep Pla de prosa en català es fan aquesta nit en una edició que no comptarà amb el tradicional sopar literari de lliurament del guardó a causa de la crisi sanitària pel coronavirus. El 77è Premi Nadal, dotat amb 18.000 euros, ha comptat amb una xifra rècord de 1.044 novel·les presentades, ja que excepcionalment, per la situació sanitària que viu el país, s'han acceptat originals només en versió digital, sense necessitat de còpia impresa.

D'aquestes s'han seleccionat cinc novel·les finalistes: Algo temporal, de Paula Carrasco; Una pareja feliz, de Werner Heisenberg (pseudònim); La llave del espejo, de Maria del Pilar Torres Navarro; Intrusas, de Cristina López (pseudònim), i Quizás en otoño, de Consuelo López-Zuriaga. El jurat del Premi Nadal està format en aquesta edició per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emilio Rosales, i en les obres presentades predominen les obres introspectives i intimistes, les de trama policíaca i les que s'enquadren en esdeveniments històrics, segons ha assenylat l'editorial Planeta, que organitza els guardons.

Aquesta nit també s'atorgarà el 53e Premi Josep Pla, que aquesta edició ha rebut un total de 60 obres presentades, una «alta participació». Les cinc obres finalistes són El llarg camí del sol, de Conxa Solans Roda; Pandemònium, de Màrius Blàvia Ribé; Cançó de Solveig, de Lluís Coves (pseudònim); Conte d'amor en temps de coronavirus, de Cesaria Evora (pseudònim), i Quatre Hiverns a Bucarest, de Joan Mercè i Mosso.

El jurat del Premi Josep Pla 2021 -dotat amb 6.000 euros- està compost per Laia Aguilar, Antoni Pladevall, Marc Artigau, Montse Barderi i Glòria Gasch, i entre les obres presentades conviuen novel·les d'actualitat, autobiogràfiques, històriques, policíaques i de sagues familiars, així com dietaris i llibres de contes.

En lloc del tradicional sopar de lliurament, els jurats de tots dos premis compareixeran en roda de premsa a l'Hotel Palace de Barcelona per anunciar el veredicte en un acte únicament per als mitjans de comunicació.

L'escriptora barcelonina Laia Aguilar va guanyar el Josep Pla 2020 amb Pluja d'estels. Per la seva banda, la guanyadora de la darrera edició del Nadal va ser l'escriptora i poetessa madrilenya Ana Merino amb El mapa de los afectos, la seva primera novel·la. Guillermo Martínez, Víctor del Árbol, Alicia Giménez Bartlett o Alejandro Palomas també han obtingut el guardó en els darrers anys.