L'escriptor, advocat i director escènic Josep Maria Loperena ha mort aquest divendres de matinada als 82 anys. Nascut a Alguaire (Segrià) el 1938, va estudiar Filosofia i Lletres i Dret en la Universitat de Barcelona i va ser director de teatre en les dècades dels 60 i 70. A la fi dels 70 va deixar la direcció teatral i es va dedicar de ple a l'advocacia. Actualment, era articulista del Diari de Girona. També va publicar llibres de Dret i assajos sobre teatre.

La seva obra més recent és la novel·la 'L'espia del violí' (Efadós), que va coincidir amb la publicació de 'L'espia del Ritz' (Columna) de Pilar Rahola. Totes dues obres utilitzaven el personatge de Bernard Hilda i això va donar peu a una polèmica entre Loperena i Rahola. El primer va acabar interposant una querella criminal per plagi contra la segona.

La querella de Loperena contra Columna, contra Rahola i contra el periodista Jordi Finestres --responsable del reportatge sobre Bernard Hilda que 'Sàpiens' va publicar el 2003-- argumentava que Rahola s'havia apropiat de "el seu" Bernard Hilda, un violinista real que va treballar a l'Hotel Ritz de Barcelona durant els anys 40 i que Loperena ficcionó en la seva novel·la com a espia, malgrat que assegurava que "mai" havia estat espia. Per contra, Rahola afirmava que el protagonista de la seva novel·la s'inspirava en les informacions publicades sobre el personatge real.