El Centre Cultural La Mercè de Girona comença l'any amb la nova exposició de l'artista Núria Merino (Girona, 1967), que obrirà les portes demà passat i es podrà veure fins al 12 de març. Titulada Cosir núvols: fràgils incerteses, recull pintures i mapes mentals transiten per diferents registres d'una realitat provisional, fràgil i incerta, que es redefineix en la seva pròpia contracció i expansió.

Li agafarà el relleu la mostra La veritable il·luminació no brilla, de Vicenç Viaplana (Granollers, 1955), organitzada conjuntament amb la Fundació Vila Casas per reivindicar l'obra de l'artista. La mostra es podrà visitar entre el 18 de març i el 21 de maig.

L'espai del claustre recuperarà l'exposició fotogràfica Una imatge i mil paraules i Olot, que es va haver de suspendre per la pandèmia. Les fotografies es podran veure entre l'1 i el 26 de març, coincidint amb les dates en que tindrà lloc el festival literari a la ciutat, del 18 al 20 de març.

La mostra Petits amics, amb un recull de fotografies de l'artista Josep Vinyets, es podrà visitar a la sala pati entre el 4 de març al 30 d'abril, i completen la programació expositiva de l'Escola Municipal d'Art les obres murals del plafó d'Art propi, un projecte que pretén mostrar els treballs més interessants d'exalumnes i alumnes de l'equipament, amb les propostes Labors, de Paula Clay (del 15 de gener al 5 de març); i Gènesi, d'Alba Serrat (del 12 de març al 30 d'abril). També s'exposaran les peces escultòriques d'Escultures al claustre, amb les creacions de Carla Puig (del 13 de gener al 8 de març) i de Juan de la Cruz (del 10 de març al 10 de maig).

D'altra banda, l'Escola Municipal d'Humanitats iniciarà la seva programació amb una nova edició del Club Trias de lectura d'assaig, organitzat conjuntament amb la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona. La lectura escollida és Vivències i creences, de Ramón Cotarelo.

A més, el 4 de febrer, de La Mercè acollirà la presentació en format xerrada-tast de Més lloc per a la fosca, un espectacle híbrid -musical, literari, d'arrel, experimental i escènic- que parteix de l'univers de Caterina Albert, organitzat amb Càtedra Víctor Català de la Universitat de Girona i que comptarà amb Carles Viarnès, Míriam Encinas-Laffitte, Elvira Prado-Fabregat i Laia Fortià.

També engegarà la segona edició del cicle Art i filosofia: mirar amb la paraula. Tindrà lloc entre febrer i març, en sis sessions repartides entre el Centre Cultural La Mercè i la Casa de Cultura de Girona. Joan Manuel del Pozo, Javier Montes, Itziar González Virós, Lluïsa Faixedas, Jèssica Jacques i Rafael Argullol hi reflexionaran sobre sis obres d'art i els reptes filosòfics que plantegen.

Pel que fa a l'Aula d'escriptura, comptarà amb dos monogràfics dels escriptors Carlota Gurt i Vicenç Pagès, i iniciarà el segon semestre del curs 20-21 amb cursos de prosa i poesia.