La Generalitat dedicarà aquest any a reconèixer el pedagog i escriptor Joan Triadú; el pioner del cinema Segundo de Chomón i també la dimensió literària i com a pedagoga i escriptora de Teresa Juvé. Coincidint amb el centenari del naixement de Juvé, que encara viu a Esclanyà, el Departament de Cultura vol reivindicar «en si mateixa, més enllà de ser la companya de vida de Josep Pallach», explicava ahir el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, ahir durant la presentació de les commemoracions oficials previstes pel Departament de Cultura aquest 2021.

En total, Cultura recordarà una desena d'efemèrides vinculades a personalitats i entitats, com els 150 anys del naixement del pintor Hermen Anglada Camarasa i del cineasta Segundo de Chomón o els centenaris dels naixements de Triadú, el pintor Maties Palau i Ferré, la poeta i escriptora Felícia Fuster o els 100 anys de l'inici de les excavacions arqueològiques de la Muntanya d'Olèrdola.

Enguany, el Departament de Cultura també recordarà els 100 anys del naixement del coreògraf Manuel Cubeles i Solé; els 125 anys del naixement del músic i compositor Joan Tomàs i Parés; els 50 anys de la mort de l'historiador i escriptor Ferran Soldevila i Zubiburu, i els 125 anys del naixement de Robert Gerhard.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va explicar que l'objectiu és «recuperar i divulgar la memòria de fets històrics o de personalitats històriques en el camp cultural, artístic, científic o cultural d'especial rellevància en la història de Catalunya», així com «tenir-los presents en la memòria col·lectiva».

S'han desgranat algunes de les activitats que s'organitzaran com exposicions d'Anglada Camarasa o Felícia Fuster o un simposi internacional dedicat a Segundo Chomón, director, entre d'altres, de Gérone, la Venise espagnole.