L'artista Joan Casanovas va morir ahir a la tarda a la seva casa d'Ordis. Tot i que va néixer al Maresme, va arribar a Girona a mitjans dels anys 60, on va convertir-se en un dels actors del món artístic local. Va ser un dels fundadors de l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona (ADAG), que va suposar una de les principals experiències organitzatives i d'acció política antifranquista del món artístic a Catalunya i a l'Estat espanyol durant el procés de derogació de la dictadura.

Als anys 70 i 80 va fer diverses exposicions de gravats, dibuixos i ceràmiques. "En Joan Casanovas, polifacètic, bigotut i vehement, ha deixat, abans d'anar a Ordis, una profunda empremta a Girona, a través de l'Assemblea Democràtica d'Artistes. No fa altra cosa, en la seva fase actual, que desenvolupar tot allò que de terrissaire havia aprés per terres de França" , explicava Enric Marqués en la presentació d'una exposició que va fer a Barcelona el 1979.

dissenyUn dissenyador prolífic i premiat

Casanovas també tenir una àmplia carrera com a dissenyador. Molt conegut a Girona és el seu logotip "Gi" i l'eslògan "Girona m'enamora". Va treballar al Gabinet d'Imatge i Disseny de l'Ajuntament de Girona, va ser autor del Cartell de les Fires de Girona de 1973, i, conjuntament amb el dibuixant Cesc, del Cartell de Girona Temps de Flors de 1992.

El 1999 va rebre un Premi Laus de disseny pel programa de les Fires de Girona. També és autor dels logotips del Museu d'Història, del Teatre Municipal, de l'Auditori de Girona o del Pavelló de Fontajau, entre d'altres. Un dels dissenys que cada dia veuen tots els ciutadans de Girona és el del disseny exterior dels autobusos urbans de la ciutat.

També ha fet dissenys per al restaurant i hotel El Motel, la UdG, els ajuntaments de Castelló d'Empúries i Vilafant, i per a diferents empreses.

Flaneur

L'última exposició

L'any passat, pocs dies abans del confinament domicialiari per la Covid-19, va inaugurar la seva última exposició, Flâneur, a l'Espai Amics del Museu d'Art a Girona.