El Departament de Cultura ha impulsat el programa «Aljames» de promoció del patrimoni jueu de Catalunya, pel qual farà un inventari del llegat judaic i promourà la seva recuperació, dinamització i divulgació al públic en general i acadèmic. La iniciativa, impulsada juntament amb el món local, vol crear coneixement i recuperar la memòria i identitat oblidades de la cultura jueva a Catalunya per tal que es divulguin al públic en general i se'n faciliti la recerca als acadèmics.

«Aljames» inventariarà, catalogarà, estudiarà i difondrà llegat material, immaterial, moble i immoble de la societat jueva, que es va desenvolupar a Catalunya des de les darreries de l'època antiga (s. II i III aC) fins al segle XV.

El programa té com a objectius principals reivindicar la història i la identitat pròpies del judaisme a Catalunya, així com valorar el seu patrimoni material i monumental, i promoure la cultura i el turisme relacionat amb tot aquest llegat.

En concret, la iniciativa preveu inventariar tot el llegat judaic a Catalunya, integrat per patrimoni arqueològic i arquitectònic (calls, sinagogues i oratoris, banys rituals, forns i cementiris); material (objectes personals, inscripcions hebraiques, objectes rituals i pedres tombals); gràfic (imatges pictòriques, caricatures, cal·ligrafies i detalls artístics); documental (en hebreu, en llatí i en català); intel·lectual (autors i obres) i per patrimoni contemporani (comunitats jueves medievals i modernes i expedients de frontera).

Reunió amb quinze municipis

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, es va reunir telemàticament a finals de gener amb representants d'una quinzena de municipis per presentar-los el programa. A la trobada hi van assistir alcaldes i representants de l'àrea de cultura dels ajuntaments de Barcelona, Balaguer, Besalú, Castelló d'Empúries, Cervera, Girona, Lleida, Montblanc, Santa Coloma de Queralt, Puigcerdà, Tàrrega, Tarragona, Tortosa, Valls i Vic.

Ponsa va destacar que Catalunya té un «important patrimoni» lligat a la «presència històrica del judaisme que mereix ser valorat i donar-lo a conèixer com a recurs patrimonial, social, educatiu i de desenvolupament econòmic».

La consellera també va reivindicar les aliances establertes per tirar endavant aquest programa i va subratllar la importància d'una acció decidida i coordinada pel departament amb el món local i l'Institut d'Estudis Nahmànides per protegir, mantenir i difondre aquest patrimoni.