La Fundació Vila Casas estrena aquest dissabte una exposició centrada en el fotògraf Ricard Duran (1916-1986) al Palau Solterra de Torroella de Montgrí. En la mostra, l'espectador pot descobrir la figura d'aquest artista amateur a través de 75 fotografies que recullen el seu vessant documental i artístic.

Duran va néixer a Sabadell el 1916 i al llarg de la seva vida es va dedicar al món de les indústries tèxtils, però tenia una afició: la fotografia. Tot i no dedicar-s'hi professionalment, tenia una càmera de fotografia i es va construir un laboratori a casa seva per revelar-hi les imatges que capturava.

Va participar en diversos concursos de fotografia i va rebre el reconeixement d'alguns. A més, també va ser membre actiu de diversos col·lectius de fotògrafs com ara l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya o de la Federación Española de Arte Fotográfico. El 1960, com a culminació de la seva carrera artística, va ser reconegut com artista de la Fédération Internationale de l'Arte Photographique (FIAP).

Ara, part de la seva obra (75 instantànies) es pot tornar a veure al Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí a partir a l'exposició Mirada, llum i equilibri. Les seves fotografies destaquen per la seva «senzillesa», segons el comissari de la mostra, Eduard Betran.

La mostra recupera algunes de les fotografies de la Barcelona «més fosca» després de la Guerra Civil i la contraposa amb «la lluminositat» que desprenien les tropes americanes durant la seva estada a la ciutat comtal.

Per altra banda, l'exposició també compta amb quatre fotografies en color que va fer Duran. Segons Betran, es tracta de «la primera vegada» que es poden veure en públic imatges en color de l'artista, fora de l'àmbit familiar. Tot i així, el comissari remarca que la mala conservació dels carrets impedeixen mostrar el color original que tenien les imatges.

A Mirada, llum i equilibri també es pot veure una imatge original del fotògraf que va presentar a un concurs i també una altra còpia amb el marc que va posar en el moment de revelar-la, prop dels anys 40.

El fill de Ricard Duran, que es diu igual que el fotògraf, fa deu anys que va decidir començar a difondre la vida del seu pare recuperant algunes de les fotografies per exposar-les. El resultat han estat més de deu mostres al llarg d'una dècada per recordar el valor d'unes imatges «d'alta qualitat» fetes per un fotògraf amateur.

El Palau Solterra també obre demà la mostra El gest mínim, una exposició feta per la fotògrafa Maria Alzamora en què intenta explicar el moviment dels cossos. Per fer-ho Alzamora ha escollit nou ballarins i els ha fotografiat per captar com es mouen.

Alzamora avisa que «no se centra en la dansa com a disciplina», però sí que va escollir ballarins perquè són persones que «tenen una relació diària amb el seu cos i una consciència corporal». L'exposició s'ha gestat entre l'octubre i aquest febrer amb el resultat de 25 instantànies en escenaris molt diferents.