Edicions Cal·lígraf publica per primera vegada en català textos inèdits d'un dels grans autors grecs, Konstantinos P. Kavafis (1863-1933) parlant de la seva poesia, però també de la seva actitud ètica i moral davant dels reptes que li plantejava la seva societat i la mateixa condició de poeta. Reflexions i poemes d'un jove artista, amb introducció, traducció i notes de l'helenista empordanès Eusebi Ayensa, compila un conjunt de textos en prosa i una cinquantena de poemes de Kavafis -bona part, inèdits en català- que aporten llum sobre l'obra del poeta alexandrí.

I és que fins fa pocs anys, la poc transparent gestió del llegat d'un dels grans poetes del segle XX ha dificultat conèixer-lo a fons.

Entre els diferents apartats del llibre hi ha la correspondència que compartia amb el seu germà John, el primer traductor dels seus poemes a l'anglès, amb aclariments sobre alguns dels versos o trenta-sis notes sobre poètica i moral, una «mena de bíblia del poeta, ja que hi desplega els principis estètics, ètics, socials i artístics que cristal·litzaran en molts dels seus poemes», explica Ayensa a la introducció.