El Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, inaugura aquest divendres l'exposició 'Els vint primers anys de Salvador Dalí'. La mostra reprèn la que es va fer l'any 2004 amb motiu del centenari del naixement del geni i compta amb desenes d'imatges de la primera etapa de vida de l'artista. Les instantànies no només retraten els primers anys del pintor sinó que també endinsen en la quotidianitat familiar de la seva infància, amb apartats dedicats al pare, la mare, a la seva germana Anna Maria i al seu germà mort.

A més, recull documentació sobre els seus estudis, les seves primeres exposicions, les primeres col·laboracions editorials que va fer i un espai dedicat al joguet més "estimat" per Anna Maria i Dalí i a qui Federico García Lorca donar nom, entre d'altres.

No s'han trobat indicis que la família Dalí i Domènech hagués fet un àlbum amb fotografies però el nombre d'instantànies localitzades indica que els agradava fotografiar-se i que, sovint, ho feien a través de fotògrafs professionals de Figueres.

El Museu del Joguet acull des d'aquest divendres i fins a l'11 de setembre una exposició que reprèn la que es va fer durant el centenari del naixement de l'artista i que també es va presentar en aquest equipament de Figueres l'any 2004. L'exposició es va exhibir uns mesos més tard al Palau Robert de Barcelona i l'any següent, el 2005, se'n va presentar una versió en format reduït al Palazzo Grassi de Venècia.

L'exposició repassa els primers vint anys de l'artista a través de diverses imatges procedents d'arxius particulars de la família Dalí i Domènech i d'algunes amistat del seu cercle més íntim. La mostra, de fet, s'ha concebut com un recorregut per la seva primera etapa però també de la vida familiar i dels seus principals personatges.

A més, recull documents sobre els estudis de Dalí, les seves primeres exposicions i col—laboracions. Entre elles, la de la revista Studium, creada el gener de 1919 per Joan Xirau Palau, Ramon Reig Corominas, Jaume Miravitlles Navarra, Joan Turró Coromines i Salvador Dalí Domènech, llavors estudiants d'entre 12 i 15 anys de l'Institut de Segon Ensenyament de Figueres. La mostra també compta amb un espai dedicat a la joguina més preuada de Dalí i Anna Maria i a qui Lorca va donar nom.

D'altra banda, l'exposició es complementa amb una sèrie d'imatges que evoquen la Figueres i el paisatge mariner de Cadaqués de principis del segle XX i l'acompanyen textos originals escrits amb motiu del centenari de l'artista. Entre ells, els de Josep Corredor-Matheos (Salvador Dalí a la Residencia de Estudiantes), Daniel Giralt-Miracle (Dalí i Dalmau: dos personatges del segle XX), Jaume Guillamet (La revista de Dalí i els seus amics), Josep Maria Joan Rosa (Els vint primers anys de Salvador Dalí), Vicenç Pagès i Jordà (Dalí sense bigoti), Rafael Pascuet (La Rambla de Figueres entre Nova York i la tallada de meló), Antonina Rodrigo (L'osset de l'Anna Maria Dalí) i Màrius Serra (Hortografia d'Alí).