12 de març de 2021
12.03.2021
Diari de Girona

Vilabertran, Castelló d'Empúries i Vilajuïga, fidels a la Schubertíada

El festival dedicat a divulgar l'obra del compositor Franz Schubert ha presentat la programació de la seva 29a edició, que comptarà amb una trentena de concerts i la participació de músics del panorama nacional i internacional

12.03.2021 | 00:12
El Quartet Casals, en una foto d'arxiu de la Schubertíada 2019.

La Schubertíada ha presentat la programació de la seva 29a edició, que acollirà una trentena de concerts entre març i agost en diverses localitzacions de l'Alt Empordà, Barcelona i Àlaba. Amb epicentre a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, el certamen també visitarà escenaris com la Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries i Vilajuïga.

En total, fins a 25 músics estrangers i 33 d'espanyols passaran pel festival dedicat a divulgar l'obra del compositor Franz Schubert. L'edició es completa amb la reprogramació d'espectacles que es van haver de suspendre l'any passat a causa de la pandèmia, com el del quartet de saxofons Kebyart Ensemble.

L'Auditori de Barcelona donarà el tret de sortida del festival. Serà el pròxim dijous amb el duo entre Andrè Schuen i Daniel Heidi, que interpretaran La bella molinera. A banda d'aquest, a Barcelona hi haurà tres concerts més que es faran entre maig i juny al Palau de la Música. El director, Víctor Medem, ha explicat que aquests concerts són la continuació d'un cicle que van fer fa uns anys dedicat a Schubert i ha avançat que aquest any estarà dedicat a Schumann. Aquest cicle de concerts es farà durant els pròxims tres anys. En aquesta línia, Medem ha celebrat que es puguin fer concerts «fora de l'estiu», ja que això permetrà estendre l'abast del festival.

El concert inaugural de l'estiu serà a la Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries el 12 d'agost, una setmana abans de l'habitual, amb un dels «pals de paller» de la programació, Matthias Goerne. Juntament amb Juan de la Rubia i María Dueñas, interpretarà obres de Bach i Brahms. Medem ha avançat que aquest concert estrenarà un programa que després es preveu que vagi per altres escenaris.

El director del festival ha celebrat la possibilitat d'un nou espai per a fer concerts a Vilajuïga. Serà a l'Espai misteri, un «auditori modern» construït dins d'un antic pou i que pertany a Aigües Minerals de Vilajuïga. A Vilajuïga hi haurà alguns dels concerts que l'any passat es van cancel·lar a causa de la pandèmia.

Malgrat tot, els «artistes més selectes» seran els que tocaran a Vilabertran. L'estrena serà el 13 d'agost amb Andrè Schuen i Daniel Heide. Per aquesta localitat també hi passaran músics com Katharina Konradi, Daniel Heide, Christoph Prégardien, Julius Drake o Julia Kleiter, entre altres. Com és habitual, el punt final el posarà el Quartet Casals, aquest cop amb obres de Mozart, Salim i Xostakóvitx.

D'altra banda, Medem també ha explicat que aquesta edició comptarà amb dues col·laboracions de caràcter «més puntual». La primera serà amb el Festival de Cadaqués, ja que es farà un concert en el marc d'aquest festival amb dos artistes locals, Arnau Tomàs i Mercè Hervada, que interpretaran obres de Bach i Vivaldi. La segona serà amb el Festival Bal y Gay de Lugo, amb qui es coproduiran espectacles.

La Fundació Franz Schubert impulsa a partir d'aquest any el Premi Franz Schubert, un guardó que s'atorgarà a alguna personalitat que hagi influït en la difusió de l'obra del compositor austríac. En aquest sentit, Medem ha deixat clar que és una convocatòria a la que s'hi poden apuntar músics, cantants, acadèmics o promotors de concerts. El premi es lliurarà al maig i també distingirà a un talent jove, que actuarà a la Schubertíada.

Amb tot, el director del festival ha explicat que el certamen s'adaptarà a les mesures vigents per la pandèmia i només es posaran a la venda un 50% de les entrades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona