El director, gestor teatral i pedagog de les arts escèniques Joan Anton Codina va morir als 88 anys, segons va informar ahir l'Ajuntament de Tarragona, que va lamentar la mort d'un home que va dirigir els Festivals d'Estiu de la ciutat i va ser un dels fundadors de l'Escola Municipal d'Art Dramàtic Josep Yxart, de la qual també en va ser director. Per aquest motiu, molts actors tarragonins van rebre la seva influència.

Joan Anton Codina, que el 2018 havia obtingut el Premi Nacional de Cultura, va néixer a Barcelona el 24 de novembre de 1932 i feia més de cinc dècades que era a Tarragona. La seva arribada a aquesta ciutat va ser per fer-se càrrec de la direcció dels esmentats Festivals d'Estiu, al Camp de Mart.

A més d'encarregar-se de les programacions escèniques municipals, va dirigir espectacles com «La comèdia de Santa Bàrbara», de Vicent García, o l'òpera «Dido i Ennees», de Purcell.

Va impartir cursos a l'escola Pax i en els anys seixanta va ser molt actiu amb muntatges a Barcelona i Madrid o en les italianes Roma i Gènova, d'autors que anaven de William Shakespeare i Miguel d'Unamuno a Salvador Espriu.

Va ser el primer a portar a Catalunya la companyia Living Theatre o Vittorio Gassman.

Quan va ser distingit amb el Premi Nacional de Cultura, l'actriu Carme Sansa va glossar la seva figura i va asseverar que «l'ABC del teatre» l'havia après amb ell, a qui va qualificar com un home apassionat del teatre i un savi.