El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (MUME) inaugura aquest dissabte l'exposició 'Sota la llum del mar', de la fotògrafa Espe Pons. El títol de la mostra fa referència al mur que hi havia al Camp de la Bota, a Barcelona, on més de 1.700 persones van morir afusellades entre els anys 1939-1952. Una d'aquestes persones va ser Tomàs Pons, el germà petit de l'avi de l'artista, que va morir afusellat l'any 1941, quan tenia 31 anys. Per poder reconstruir la història, Espe Pons recorre amb la càmera els indrets per on el seu besoncle va passar els últims moments de la seva vida, amb imatges de la presó Model o el cementiri de Montjuïc.

Amb les obres de remodelació del port esportiu del Fòrum de les Cultures, els vestigis d'aquell mur al Camp de la Bota van quedar esborrats. Així, la intenció de la fotògrafa és posar el focus en aquell lloc, recordar la barbàrie que s'hi va cometre i dignificar les víctimes del franquisme.

En concret, la mostra fa una reflexió sobre la memòria esborrada i la recuperació de testimonis silenciats combinant fotografia contemporània amb testimonis documentals de l'època.

L'exposició es podrà veure al museu des d'aquest dissabte -amb una visita guiada a les 12 hores amb l'autora- fins al 27 de juny.

El germà de l'avi

Tomàs Pons Albesa va afiliar-se a la UGT de ben jove i va ser un dels primers militants del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Després de l'alçament militar, es va fer combatent republicà i va sobreviure lluitant en diferents fronts. Un cop acabada la Guerra, va decidir no exiliar-se i participar en la reconstrucció clandestina del PSUC. El van detenir el febrer de 1940, junt amb unes altres cinquanta persones, en la desarticulació del Partit Comunista en la clandestinitat.

Un cop a comissaria, va ser torturat i enviat a la presó Model, on va estar pres durant un any i dos mesos, fins que va ser condemnat a mort pel delicte d'adhesió a la rebel·lió militar. El maig de 1941 va ser afusellat al Camp de la Bota i enterrat a la fossa comuna del Fossar de la Pedrera, de Montjuïc.