El projecte del Foment de Girona preveu estrenar un centre de formació i divulgació de la cultura i la història catalana i una fonda que se sumarà a l'escola que ja hi ha en funcionament i la taverna que s'estrenarà aquesta primavera. El director general del projecte, Candi Granés, ha detallat que la idea és "preservar totes les tradicions de cultura popular", com ara la llengua, la dansa, la música i també la gastronomia. De cara a la taverna i la fonda, els dos equipaments gastronòmics, l'equip vol oferir productes de proximitat i conscienciats amb els països catalans i l'etiquetatge en català. Els quatre edificis se situaran tots a la plaça Mercaders, al mig del Barri Vell, per tal de crear un pol d'atracció cultural.

El 29 de febrer del 2020 obria les portes l'escola del Foment a la plaça de Mercaders de Girona. Es tracta d'una escola que ofereix cursos per a totes les edats per aprendre a ballar danses tradicionals catalanes, cantar gloses i potenciar totes les tradicions culturals populars. El somni va quedar estroncat dues setmanes després amb l'inici del confinament.

Tot i així, entre el setembre i l'octubre es va reprendre l'oferta d'activitats. El director general del projecte del Foment, Candi Granés, detalla que "ha estat un any complicat" però tot i així en fa un balanç positiu. Des de la tardor ja acumulen unes 75 matrícules de persones que s'han apuntat en alguna de les activitats extraescolars que ofereix l'escola del Foment. Les activitats s'han adaptat a la normativa i s'han aturat quan les restriccions ho han exigit.

Ara, el Foment ja prepara l'obertura d'un nou espai: la taverna. Està a la mateixa plaça dels Mercaders, allà on hi havia Mon Oncle. Aquest projecte podria obrir cap al maig i la idea és donar continuïtat a l'escola. L'equip ja està treballant en l'oferta gastronòmica d'aquest espai, que se centrarà en "cassoletes" amb menjar per compartir, tal com explica el director de restauració, Miquel Casajoana. La gent podrà menjar plats típics com esqueixada de bacallà, croquetes o patates braves i d'altres "més catalanes amb molt de caràcter", avança Casajoana.

Tot i així, els impulsors del projecte remarquen que a la taverna tan sols se serviran productes "del país i compromesos amb el país". Amb això, volen donar una oportunitat als productors de proximitat i també difondre els seus productes. Per això el director de restauració detalla que quan es demani una taula d'embotits, s'oferirà una targeta o un codi QR amb la informació del productor de cada embotit i la gent en podrà conèixer el seu origen.

Miquel Casajoana destaca que la idea és crear "un ambient informal i familiar" i també oferir "preus populars" amb la idea que la gent repeteixi. La capacitat és de 35 persones a l'interior i 8 taules a la terrassa, sense tenir en compte les restriccions sanitàries actuals.

La fonda, a principis del 2022

Per altra banda, el Foment també oferirà un espai de restaurant amb una fonda que se situarà a la mateixa plaça. Estarà al local on hi havia el Va de Vins, anteriorment. En aquest espai hi haurà plats tradicionals com ara arrossos, guisats i altres plats. Miquel Casajoana, però, destaca que serà "cuina de tota la vida" però "no necessàriament" han de ser les receptes originàries.

La fonda obrirà les portes a principis del 2022 tal com avança el director general del Foment, Candi Granés. Tot i així, la fonda respectarà els mateixos principis que la taverna i comptarà amb productes de proximitat i dels països catalans. En aquest local també preveuen tenir una sala polivalent amb un espai per a fer-hi concerts en directe sobre grups de música tradicional catalana.

El centre, a partir de la tardor

Una altra pota del Foment és l'impuls de la llengua i la història. Per això a partir de la tardor volen impulsar un nou espai batejat com el centre, en què hi hagi debats, conferències, tertúlies i presentacions de llibres. Una programació molt diversa que ha de donar continuïtat a allò que s'ensenya a l'escola.

Candi Granés afirma que també hi haurà tallers i cursos que seguiran els mateixos eixos que en tots els edificis del projecte: l'impuls de la cultura tradicional. En aquest centre hi haurà tres pisos en actiu. En la primera planta hi haurà tres aules, en la segona es projecta una sala d'exposicions i en la quarta hi haurà una sala d'actes i també un espai per a les oficines del Foment. La idea que té el director general del projecte és "cooperar" amb altres actors culturals. "Volem ser l'altaveu d'associacions allunyades de Girona que no tenen prou ressò o d'entitats que no tenen un espai per a les seves activitats", assegura l'impulsor del projecte.

Amb aquestes quatre potes del Foment, Candi Granés vol "tenir una oferta cultural molt variada i acompanyada d'uns establiments de restauració amb productes de la terra". Aquest centre històrico-cultural també es troba a la plaça dels Mercaders i s'ubica en un solar que hi havia entre la fonda i l'escola del Foment.