Una obra desapareguda de Salvador Dalí, Madona còsmica, que ha estat redescoberta per un expert d'art als Estats Units després d'estar penjada a la sala d'una residència privada durant mig segle, ha sortit a la venda i s'espera que superi els 55 milions d'euros.

«Crec que seria bastant estrany que es vengués per menys de 65 milions de dòlars (55 milions d'euros)», comenta Bernard Ewell, l'expert amb el qual van contactar els hereus de l'excepcional peça, un colorit oli pintat el 1958 de més d'1,5 metres d'alt i 90 centímetres d'ample.

«Em vaig quedar commocionat en trobar una obra mestra de bellesa enlluernadora i enorme impacte», diu Ewell sobre el moment en què va veure la pintura.

Ewell ha publicat extensa documentació sobre l'autenticitat de la peça, que no ha estat exposada públicament des de 1965, entre elles diverses fotografies en què Dalí es troba al costat de l'obra, i assenyala que, a més, forma part del catàleg de pintures compilat per la Fundació Gala-Salvador Dalí.

«No hi pot haver cap dubte sobre l'autenticitat de la peça», afirma Ewell, que afegeix que està considerat com «l'expert» en Dalí des de 1980, després d'haver taxat més de 57.000 litografies de l'artista espanyol i més de 1.600 dibuixos i pintures.

Abans que el quadre sortís de nou a la llum, els detalls de la peça eren tot un misteri, segons Ewell, perquè només es tenien fotos en blanc i negre de Madona còsmica, però es desconeixien tant les seves dimensions com el seu propietari i el seu parador.

Dalí hauria estat pensant en la producció d'aquesta peça durant almenys un any, la qual cosa, al costat de la seva gran grandària, fa que es consideri com una «obra mestra», segons l'ara difunt Albert Reynolds Morse, el principal col·leccionista del Museu de Salvador Dalí de Sant Petersburg, a l'estat de Florida (EUA).

El caràcter destacat del quadre el recolza el professor en història de l'art de la Lee University de Lexington (Virgínia, EUA), que el descriu com «una de les obres d'art més reeixides i elaborades de l'època de postguerra de Dalí».

El quadre, pintat durant el seu període místic-nuclear, fa una clara al·lusió a la Madonna Sixtina de Rafael, però en aquesta versió Dalí casa el seu icònic estil surrealista amb nous descobriments de la física nuclear i temes religiosos.

Ewell, que ha comptat amb el suport del col·leccionista i expert en Dalí Enrique Zepeda, ha fet pública la sortida al mercat d'aquesta important peça. El Madona còsmica està disponible de moment a través d'una venda privada i no d'una subhasta. Els actuals propietaris volen romandre en l'anonimat, com sol succeir amb obres de gran valor.