El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera va inaugurar ahir una exposició d'Antoni Campañà (1906-1989), considerat un dels grans fotògrafs catalans del segle XX. Antoni Campañà. L'Endemà de la Retirada: Portbou, 1939 és un retrat de les petjades que va deixar l'exili republicà l'any 1939.

Es tracta d'una selecció de setanta instantànies que Campañà va fer en un viatge a l'Empordà la primavera i l'estiu de 1939. Reflecteixen el paisatge que va quedar després de l'exili, ple de restes d'armament i vehicles desballestats per la derrota republicana.

Dues capses vermelles

La família d'Antoni Campañà va trobar l'any 2018 un total de 1.700 fotografies inèdites en dues caixes al garatge del fotògraf. Són instantànies de gran valor documental i artístic, fetes durant els tres anys de la Guerra Civil. El reporter Plàcid Garcia-Planas, l'historiador Arnau Gonzàlez Vilalta i el fotògraf David Ramos van treballar sobre aquell llegat i van recollir una mostra d'aquelles fotografies inèdites en el llibre La capsa vermella, publicat el 2019 per l'editorial Comanegra. Aquesta recerca va permetre localitzar també les imatges que es podran veure en la nova exposició del MUME. En aquest cas les fotografies no estaven a les caixes vermelles, però si que es tracta de fotografies inèdites, en la seva majoria, que havien quedat amagades entre els arxius privats del fotògraf.

Paral·lelalement a la mostra, el Museu ha organitzat la presentació del llibre-catàleg de l'exposició, que tindrà lloc el proper 21 de maig a les set de la tarda.