Toy Story, Monstres S.A, Buscant en Nemo, Els Increïbles, Cars o Ratatouille. Són algunes de les pel·lícules d'animació amb el segell de Pixar Studios que, des de fa molts anys, formen part del nostre imaginari col·lectiu. Entre les moltes claus de la popularitat assolida per les produccions de la factoria nord-americana, avui en dia integrada dins el gegant Disney, destaca especialment la versatilitat i profunditat dels seus entranyables protagonistes. Precisament a ells està dedicada Pixar. Construint personatges, l'exposició que des d'ahir, i fins al pròxim 22 d'agost, es podrà visita al CaixaForum Girona.

A través de 124 dibuixos, 48 maquetes i 5 documents audiovisuals, l'exposició permet descobrir el procés de creació dels protagonistes de les pel·lícules de l'estudi d'animació, fruit d'un llarg i acurat treball en equip. Les obres exhibides pertanyen a diferents produccions de la factoria, des de Toy Story, el seu primer gran èxit, fins a la més recent Soul, estrenada directament a la plataforma Disney + el passat desembre, passant per Brave, Ratatouille, Monstres S.A, Cars, Coco o Up.

Segons va explicar per videoconferència Brianne Moseley, comissària i dissenyadora d'exposicions a Pixar Animation Studios, durant l'acte de presentació de la mostra celebrat ahir al matí al CaixaForum, en aquesta exposició només s'hi pot veure «una petita part dels més de 5 milions d'objectes de l'arxiu de Pixar». Al seu torn, la directora de l'àrea d'exposicions de la Fundació ´la Caixa', Isabel Salgado, va destacar que l'exposició mostra el treball dels creatius que, durant anys, s'esforcen per tal que «els personatges es puguin definir i lligar molt bé amb la història i els espectadors puguin empatitzar-hi».

Un recorregut en tres àmbits

El recorregut de l'exposició està dividit en tres àmbits diferenciats. El primer mostra els esbossos previs sobre els personatges -a vegades es creen fins a un centenar de figures diferents abans d'escollir la definitiva. Un exemple que s'hi pot veure és el de Woody, el famós protagonista de Toy Story, que en les primeres versions era un ninot de ventríloc fet de fusta. El segon àmbit gira al voltant de les relacions que els guionistes estableixen entre els diferents personatges de la història i el tercer es fixa en el món pel qual es mouen els protagonistes.

Paral·lelament a l'exposició, CaixaForum Girona ha organitzat una sèrie de conferències al voltant de l'univers Pixar, així com un cicle de projeccions.