La Ciutadella de Roses serà l'epicentre d'una nova campanya arqueològica, que es focalitzarà en el sector central del carrer Major de la vila medieval.

La intervenció, encarregada per l'Ajuntament de Roses a la Càtedra Roses d'Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona, es durà a terme durant els mesos de maig i juny. L'objectiu és recuperar a nivell patrimonial una part de l'illa de cases situada a la zona central del carrer Major de la vila medieval, i alhora, revaloritzar aquesta zona del recinte.

A través d'un comunicat, l'Ajuntament de Roses assenyala que en aquest espai es pot resseguir l'estructuració de les edificacions medievals, formades per un conjunt de cases allargassades, que ocupaven tota la longitud existent entre els dos carrers, amb façanes relativament estretes, d'entre cinc i set metres.

Aquests treballs dels arqueòleges de la UdG, que s'afegeixen als ja realitzats en anys anteriors als extrems nord i sud del carrer, permetran recuperar una part important de la trama urbana de la vila, situada entre el monestir de Santa Maria i la platja. A més, aquestes tasques tindran continuïtat al juny amb la campanya anual que la Càtedra realitza amb els estudiants.

A més, l'actuació té un important valor patrimonial, ja que permetrà recuperar una part de la traça urbana, integrant «immediatament» els resultats al circuit de visites de la Ciutadella de Roses.

Un salt qualitatiu

D'altra banda, els treballs tenen una gran rellevància des del punt de vista de la recerca, i permetran «un salt qualitatiu important en el coneixement de l'estructura i evolució de la vila medieval».