El programa municipal d’Olot per a impulsar la regeneració urbana integrada i participativa, #OlotMésB, de l’equip d’arquitectes Paisaje Transversal és una de les set propostes catalanes seleccionades per a participar al pavelló espanyol de la XVII Biennal d’Arquitectura de Venècia, que s’inaugurarà el 21 de maig.

El comissariat de pavelló espanyol, escollit per primera vegada a través de concurs públic, ha dissenyat un programa amb 34 projectes d’arquitectura «d’impacte social», amb noves reflexions i formes d’exercir l’ofici adaptant-se a la Incertesa, que és precisament el nom del seu projecte (Uncertainty-Incertidumbre).

Més enllà d’aquest denominador comú, la selecció de propostes és molt heterogènia. En tot cas, el pavelló espanyol presentarà propostes «que valoren el procés creatiu per sobre de la peça icònica acabada, i amb processos executats de forma multidisciplinària i un clar impacte social positiu».

Tots són projectes anteriors a la pandèmia, i és que la XVII Biennal de Venècia d’Arquitectura s’hauria d’haver celebrat la primavera del 2020, però es va posposar fins aquest 2021. Entre els 34 projectes participants n’hi ha set de catalans, amb una clucada d’ull al desaparegut poeta Joan Margarit, que compta com a un dels escollits ja que els seus poemes ocuparan algun espai a l’interior del pavelló.

Els altres són Campanas de Sergio Sebastián, inspirat en les campanes del Monestir de Sant Cugat; el projecte de gamificació SuperBarrio d’estudiants de l’IAAC per a millorar l’entorn urbà de forma cooperativa a Barcelona; Catas urbanas d’Alejandra Cantera; la proposta d’agricultura vertical Mycoscapes, també d’alumnes de l’IAAC; i la proposta d’alumnes del programa de postgrau en arquitectura impresa en 3D OTF 3D Printing Architecture, també de l’IAAC.

Un espai propi

La setmana vinent es presentarà a Barcelona el projecte Catalonia in Venice - aire/aira/aire, que representa Catalunya amb un espai propi a la Biennal, dins dels Evento Collaterale, comissariat per l’arquitecta Olga Subirós.