Catalunya recupera el Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de maig, amb una programació que s’engegarà avui arreu del territori. Enguany, l’efemèride s’ha articulat en forma d’homenatge a dos dels col·lectius que més han patit durant la pandèmia: la gent gran i els joves.

Els equipaments també s’han sumat a la celebració, seguint el lema «El futur dels museus: recuperar i reimaginar». En concret, el Museu del Suro de Palafrugell ha creat, juntament amb Ràdio Palafrugell, quatre entrevistes sota el títol «Converses per la memòria: donem veu a les persones grans i als joves». La iniciativa vol apropar diverses generacions per a recuperar i posar en valor les vivències de les persones grans vinculades a la indústria surera, i alhora, establir un espai de diàleg i de relació intergeneracional.

Per la seva banda, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols ha programat avui dues visites guiades, a les dotze i a les cinc de la tarda, sota el nom «La ciutat industrial i demostració». D’aquesta manera, l’equipament proposa visites comentades a les sales dedicades a la societat dels segles XIX i XX. Paral·lelament, l’Associació d’Amics del Museu farà una demostració de fabricació de taps i es podrà veure en directe el funcionament de «carrar i marcar».

Els Museus d’Olot també s’han sumat a la commemoració amb el projecte «El Museu entra a casa», a partir d’on els usuaris de les residències La Caritat i Montsacopa han escollit una peça del fons del museu, han estat retratats per un fotògraf i ara protagonitzen nou lones de gran format a les façanes de l’Hospici i el Montsacopa.

Entre d’altres activitats programades, l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries oferirà una visita teatralitzada i el Museu d’Art de Girona ha organitzat un concert acústic de versions.