El Festival de Peralada (Alt Empordà) recupera la presencialitat per celebrar el seu 35è aniversari i ho farà de la mà d'algunes de les millors veus del panorama líric i de la dansa. El certamen oferirà una "intensa" edició amb 13 actuacions del 16 de juliol a l'1 d'agost, en el que qualifica de "nova etapa". Després del parèntesi "virtual" de l'any passat, l'esdeveniment torna amb força i un pressupost de 2,7 milions d'euros (MEUR). Pel seu escenari hi passarà el Béjart Ballet Lausanne amb l'espectacle 'Ballet for life', que inaugurarà el certamen i que es podrà veure en dues ocasions. També hi actuarà el Ballet de Barcelona, que estrenarà 'Perspectives' en un nou espai: el Mirador del Castell.

Peralada torna i ho fa amb força. El festival va tancar l'edició "atípica" de l'any passat amb 91.000 seguidors de les actuacions que es van oferir en 'streaming' i de forma gratuïta i encara la del 2021 amb "ganes" de retrobar-se amb el públic. De fet, la prensencialitat serà el tret diferencial d'aquesta nova edició però el festival està treballant en diverses línies per fer-ne la "màxima difusió" tenint en compte les limitacions d'aforament.

De fet, només hi haurà 700 butaques disponibles de les 1.700 que habitualment tenia. L'auditori es convertirà així en una gran platea amb 1.000 localitats de les quals només se n'ocuparan el 70%. "No es muntaran ni les llotges ni la grada habituals", ha explicat el director del festival, Oriol Aguilà. Es farà enmig de fortes mesures de seguretat –que concretaran properament en una roda de premsa- i amb l'assessorament de l'Hospital Clínic de Barcelona. A més, es farà una auditoria per validar que es compleixen els protocols i mesures.

Les entrades es posaran a la venda el proper 26 de maig a les 10 del matí. Malgrat la situació, Aguilà ha explicat que han decidit mantenir preus i les entrades tindran un cost similar al d'edicions anteriors. "No ho repercutirem a la taquilla", ha remarcat.

Tornà "l'essència" del festival

El certamen, a més, celebra enguany els seus 35 anys. "Ens retrobem amb un públic presencial després d'una llarga espera i ho fem embolcallats per grans amics de la casa, grans artistes i ambaixadors del nostre festival", ha assegurat Aguilà. Per fer-ho, comptarà amb "la millor dansa, la creativitat, l'òpera, amb les veus de la lírica més importants del moment" i també amb "artistes de casa" i la projecció internacional en el marc d'un esdeveniment "segur i responsable". "Els festivals tornen a aixecar el teló i Peralada tornarà a tenir vida", ha afegit.

Per fer-ho, compta enguany amb un pressupost de 2,7 MEUR i estarà dedicat a Artur Suqué. La presidenta de la fundació, Isabel Suqué Mateu, assegura que es tracta d'un "llegat inoblidable" que tant ella com els seus germans afronten "amb responsabilitat i un profund agraïment". Suqué ha avançat que el festival "enceta" una nova etapa post-pandèmia però que ho fa, això sí, seguint la línia dels seus pares. "No serà mai un festival de pop", ha remarcat.

Suqué, a més, ha agraït la "complicitat dels artistes amics" que han volgut formar part d'aquesta celebració. Entre ells, Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann o el Béjart Ballet Lausanne que participaran en una edició on l'escenari habitual, l'Auditori Parc del Castell, tornarà a acollir muntatge i companyies de dansa de primer nivell.

Grans veus i companyies de renom internacional

L'encarregat d'estrenar la nova edició serà el ballet creat per Maurice Béjart 'Ballet for life'. L'espectacle està inspirat en les figures de Freddie Mercury y Jorge Donn, que van morir joves durant els anys en què la SIDA va irrompre. Aguilà ha afirmat que, de fet, l'estrena és un "cant a la vida" després d'un any "complicat" i que el festival "no podia començar d'una altra manera". Per això, Béjart Ballet Lausanne –que ja va actuar al festival l'any 2010- inaugurarà el festival la nit del 16 de juliol. La companyia repetirà espectacle l’endemà, 17 de juliol.

La dansa, de fet, continuarà sent una de les grans protagonista del festival. Per això, la següent actuació anirà a càrrec del Ballet de Barcelona, que estrenarà 'Perpectives' el 22 de juliol i, alhora, inaugurà un dels nous espais del festival, el Mirador del Castell. A través de la figura del director artístic de la jove companyia catalana, Chase Johnsey desafiarà les estrictes normes de gènere inherents en aquesta disciplina artística.

L'endemà, el 23 de juliol, el festival reunirà cinc dones, cinc ballarines, que formen part d'algunes de les companyies de dansa més importants del món. Monica Hamill i Iratxe Ansa dirigiran la gala 'Ballet Under The Stars' amb Lucía Lacarra (Premi Nacional de Dansa 2005), Dores André (ballarina principal de Ballet de San Francisco), Ada González (solista del Ballet de l'Òpera de Bucarest), Maria Khoreva (solista del Ballet Mariïnski i guanyadora de la I edició del Carmen Mateu Young Artist European Award) i Iratxe Ansa (Premi Nacional de Dansa 2020.

Al seu costat, ballaran Matthew Golding (principal del Royal Ballet del 2014 al 2017), Xander Parish (principal del Ballet Mariïnski), Jorge García Pérez (solista del Ballet de Basilea) i Igor Bacovich (ballarí, coreògraf i fundador de Metamorphosis Dance amb Iratxe Ansa). Junts, interpretaran extractes de peces de dansa moderna i del repertori clàssic que va des de clàssics, com Giselle, fins a coreografies més recents de Christopher Wheeldon i Myles Thatcher.

'Tosca' de Puccini, un dels plats forts de la nova edició, arribarà a l'auditori el 25 de juliol en forma de concert. "El protocol covid desaconsellava una producció operística per això es farà en format concert", ha remarcat Aguilà. La companyia del Teatro Real de Madrid sota la batuta de l'italià Nicola Luisotti, interpretarà un dels títols més destacats del l'univers puccinià i, per fer-ho, el festival ha reunit les grans veus de Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann i Carlos Álvarez en els rols principals.

L'òpera escenificada i la nova producció també estaran presents en aquesta edició del festival de la mà de Händel. El 30 de juliol, arriba 'Orlando (HWV 31)', la primera de les tres òperes del compositor anglès d'origen alemany basades en el poema èpic 'Orlando furioso' de Ludovico Ariosto. Dani Espasa dirigirà el conjunt barroc Vespres d’Arnadí en una producció que reuneix veus com les de Xavier Sabata, Sabina Puértolas, José Antonio López, Marie Lys i Eve-Maud Hubeaux. Rafael R. Villalobos firma aquesta direcció d'escena, que centra el focus de la trama en el triangle amorós entre Angelica, Medoro i Dorinda i establint nexes entre 'Orlando: a biography'de Virginia Woolf, amb 'The Hours', la novel•la de Michael Cunningham.

D'altra banda, l'església del Carme acollirà dos debuts. El primer, amb el francès Benjamin Bernheim, que amb només 35 anys és un dels tenors més destacats de la seva generació. Bernheim oferirà el 24 de juliol un recital que combinarà cançó amb àries d'òpera.

Per altra banda, la soprano wagneriana, Lise Davidsen, interpretarà el 31 de juliol, un programa d'òpera i cançó. L'endemà la jove soprano noruega, William Christie al capdavant del llegendari conjunt instrumental i vocal, Les Arts Florissants, aterraran a l'església amb la cantata pastoral de Händel, 'Aminta e Fillide'.

Un altre dels nous escenaris d'aquesta edició seran els Jardins de Peralada, amb un espectacle que vol acostar l'òpera als més joves. Serà el 29 de juliol, amb el recital 'Opera Followers' que comptarà amb les veus d'Olga Syniakova i Manuel Fuentes, guanyadors del Premi Extraordinari Festival Castell de Peralada al Concurs Tenor Viñas 2020 i 2021. Un mestre de cerimònies youtuber serà l'encarregat de convidar al públic a iniciar el "viatge".

El tenor Javier Camarena clausurarà l'edició amb una concert líric acompanyat per l'orquestra del Gran Teatre del Liceu. Amb un programa amb música de Delibes, Bizet, Donizetti, Mozart i Puccini, protagonitzarà la gala lírica del 35è aniversari com a colofó final.

El cartell el completen el cantant i compositor Rufus Wainwright, que actuarà en solitari la nit del 24 de juliol, i Sílvia Pérez Cruz, amb 'Farsa (Género Imposible)' el 31 de juliol. Wainwright hi portarà el seu espectacle 'Ah! Live Again. Unfollow The Rules solo', que es va haver d'ajornar l'any passat, i Pérez Cruz hi acudirà acompanyada del ballarí Andrés Corchero.

El Campus Peralada reflexiona sobre el paper de la dansa

D'altra banda, el Campus Peralada estarà enguany dedicat a la dansa i el paper que aquest disciplina té avui en dia. Ho farà a través d'una sèrie de tallers, accions i activitats deslocalitzades on es reflexionarà "conjuntament". El campus va néixer l'any 2016, coincidint amb el 30è aniversari del festival, i des d'aleshores hi ha passat més de 1.500 alumnes que han pogut descobrir l'esdeveniment a través del seu programa pedagògic.

Exposicions i mostres

L'oferta del festival es completa, com és habitual, amb exposicions i mostres que busquen ampliar l'experiència del públic. Enguany, es podrà veure l'exposició de Jordi Bernadó 'Que en sap la bellesa del temps'. El fotògraf, autor del cartell de la 35à edició del festival, presentarà als jardins una sèrie de fotografies de gran format.

D'altra banda i després de l'exposició de fotografies i presentació del llibre 'L'Òpera Cuina' de Johannes Ifkovits i Evelyn Rillé l'any 2011, arriba la segona part amb una mostra que duu el mateix nom. De l'1 de juliol a l'1 d’agost, el web del festival acollirà una selecció de 16 fotografies amb protagonistes de l'elit del món de l'òpera entre fogons.