El Museu Marítim de Barcelona, l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània, la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial presentaran la candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç perquè siguin incloses a les Llis de Patrimoni Immaterial de la Unesco. Així ho han anunciat aquest dissabte en el marc del festival Palamós Terra de Mar que se celebra a a la localitat baixempordanesa. La candidatura es presenta al març de l'any que ve i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.

La candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç està coordinada per una comissió internacional constituïda pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Marineria de Cesenatico d’Itàlia, el Museu-Casa de la Batana de Rovijno de Croàcia, el Museu Marítim d’Eslovènia, i el Taller d’embarcacions de Polilles i el Parc natural marí del golf de Lió de França, assumint el rol d’impulsors als respectius territoris.Segons han explicat els impulsors de la candidatura, l'art de navegar amb vela llatina i vela al terç implica fer navegar una embarcació orientant la vela en múltiples posicions i permet que s’aprofiti la força del vent en tot moment vingui d'on vingui.

Es tracta d'una modalitat arrelada a la Mediterrània, on hi ha una gran diversitat de vents, molt d'ells de caràcter tèrmic i amb constants canvis de direcció a les zones costaneres.