El Museu d'Art de Girona s'afegeix a la vintena de centres catalans que commemoren l'any Palau Ferré. Ho farà amb una exposició que repassa l'obra d'un sol traç de l'artista, especialment la que va elaborar entre les dècades dels 80 i els 90, quan va començar amb aquesta tècnica. Es tracta d'una mostra de petit format que presenta diverses temàtiques de l'artista de Montblanc. S'hi troben, entre d'altres, minotaures mitològics provinents de la cultura grecollatina, figures femenines d'ulls ametllats, parelles en situació amorosa, ballarins o la representació col·lectiva d'una humanitat que l'artista volia contribuir a transformar. L'exposició 'Palau Ferré, d'un sol traç' es podrà visitar fins el 9 de gener de 2022 al Museu d'Art de Girona.

Un dels àmbits de la mostra se centra en la funció social del seu art. Fruit de la seva pròpia experiència personal, Palau Ferré es va vincular amb projectes socials i culturals fent il·lustracions per a campanyes de diverses ONG com Amnistia Internacional o la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Fa tres anys, el centre ja va exposar el dibuix 'Unitat', de Maties Palau Ferré, datat del 1977, i que forma part del fons d'art del diari Avui, adquirit per la Generalitat de Catalunya i dipositat al Museu d'Art. L’actuació s’emmarcava en el programa anual 'Un mes, una obra' que té com a objectius l'estudi, la difusió i l’exposició d'una peça del fons en col·lecció del museu, i va permetre establir contacte amb la Fundació Maties Palau Ferré, que impulsa el coneixement i difusió de l'obra de l'artista. Va ser aleshores quan es va començar a gestar la possibilitat de presentar una mostra que veu la llum ara coincidint amb l'any dedicat a l'artista.

Maties Palau Ferré va ser pintor, escultor i ceramista. Es va formar a l'Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, i més tard a París, becat pel govern francès. La seva projecció internacional és notòria, així com el reconeixement obtingut als Estats Units. Les seves temàtiques són la vital figura humana, les flors i les natures estàtiques, la mitologia i els paisatges primaverals. També idea espais escultòrics i modela terracota ceràmica.