La casa de foc de Francesc Serés, recentment nomenat director de l’Institut Ramon Llull, va guanyar ahir el Premi Llibreter 2021 de Literatura Catalana.

Un llibre que va guanyar el segon premi Proa, que té com a protagonistes els ciutadans de la Vall del Ser, a la Garrotxa. «Amb una qualitat literària magnífica, l’autor juga amb l’ambigüitat, et retrata la foscor i les llums que pots trobar en una petita comunitat», van destacar els organitzadors del premi. Serés va dir que és un llibre que és complex saber d’on surt perquè en un principi no estava previst que acabés en una novel·la, sinó que era una vivència d’un temps que va viure en un lloc determinat i que en té molt bon record. «És igual què va passar i vam viure al Sallent, a Mieras o en tota aquella zona, sinó que el que quedarà és aquest record transformat que és la novel·la». Va apuntar que «té una força simbòlica tan gran que fa que s’hagi transformat una mica el paisatge, el passat i potser fins i tot el futur del lloc». A més, l’escriptor va dir que una de els coses boniques és tenir un llibre que pugui arribar a molta gent diferent. «És un ham que no vols deixar anar. Poder complaure a crítica i públic és un exercici complicat i per això un s’ho pensa molt quin serà el següent pas perquè anar enrere, no hi vols anar».

El jurat també va distingir Ivan Vera amb el Premi Llibreter de Literatura Infantil i Juvenil de Literatura en Català per Àunia (Akiara Books). El país dels altres (Editorial Angle), de Leïla Slimani, va rebre el Premi Llibreter 2021 d’Altres Literatures; La nena del far (Pagès Editors), d’Annet Schaap, el de Literatura Infantil i Juvenil d’Altres Literatures i Els estels (Editorial Joventut), de Jacques Goldstyn, el d’Àlbum Il·lustrat.

Per altra banda, la llibretera i fundadora de les llibreries Vitel·la, Gemma Garcia, i el periodista Toni Puntí, van ser els guanyadors del X Memorial Pere Rodeja. El guardó a la llibretera Gemma Garcia es va concedir per la seva feina «ben feta», per obrir una llibreria a l’Escala, i en plena pandèmia «va tenir l’empenta no només de plantejar-ne un canvi d’ubicació arran de mar, on podria haver-hi qualsevol negoci adreçat al turisme, sinó la gosadia d’agafar el relleu d’una llibreria que plegava per jubilació (la Mediterrània) per a obrir una nova Vitel·la a Palafrugell, un espai de cultura i literatura, com li agrada de dir-ne». Garcia va destacar que el premi posa en valor les petites llibreries de poble.

Així mateix, es va concedir el premi a la divulgació dels llibres i les llibreries al periodista Toni Puntí perquè «sempre hi és, perquè deu haver visitat totes les llibreries de Catalunya, perquè el seu periodisme abraça el país sencer i tota mena de llibreries, perquè en les seves diverses facetes professionals, ara com a Cap de la Secció de Cultura de TVC, ha acumulat un enorme historial d’estima, coneixement, suport i posada en valor de la cultura, la lectura i les llibreries, les quals ha posat al centre dels serveis informatius en què ha treballat i continua bregant per a fer-les visibles». A més, Puntí va dedicar el premi a l’ofici de periodista cultural.