L’exposició fotogràfica 30 ulls, múltiples mirades, va donar ahir el tret de sortida a la primera edició del Festival Z, que vol potenciar la visibilitat de creadors escènics menors de 30 anys.

El claustre del Centre Cultural La Mercè va acollir la mostra, que és el resultat d’un taller de creació transdisciplinari i transgeneracional al voltant de la llibertat d’expressió. L’exposició reuneix vuit fotografies que han nascut de l’experimentació col·lectiva d’un grup de joves de Girona i Salt sobre la llibertat d’expressió, a partir de llenguatges com la música, el cinema, les arts escèniques i la fotografia. Al llarg del matí, l’espai també va acollir el primer cercle de debat programat, que va reflexionar sobre la censura i la llibertat d’expressió al sector cultural, i va comptar amb la participació de Bruna Tomàs, Sònia Masuda Mora i Roger Fernández.

Un dels plats forts de la programació va arribar a la tarda amb el debut de la companyia Atzucac en un festival professional. Dolça Alcanyís i Clàudia Vicens van portar a l’auditori de La Mercè l’espectacle Entre polièster, el resultat del seu Treball Final de Grau de l’Escola Universitària ERAM. «És un espectacle que fa frontera entre molts llenguatges diferents, del teatre a la música passant per la poesia», asseguren les creadores. Una producció que reflexiona sobre el temps, la soledat, l’avorriment o la pressa des de «situacions molt quotidianes, fins i tot, portades a l’absurd». Fugint del tempo accelerat i a la recerca de les coses essencials, apunten que també és una reivindicació a la bellesa per la bellesa.

La jornada d’ahir va culminar amb la representació de la peça de dansa Pilar de Dos de la companyia homònima, que es va presentar a la plaça del Pallol, i de l’espectacle L’últim Sífir de la companyia Quisigui, que es va poder veure al Teatre Municipal.

La segona i última jornada de l’edició «beta» del festival acollirà aquesta tarda la representació dels espectacles Hermana, ya no de Katja Diao i Trilök de la companyia ArtsTrilök.

D’altra banda, el certamen també ha programat activitats dirigides als professionals del sector amb l’objectiu de facilitar un primer contacte entre els joves creadors i els professionals.