Dos artistes com Joan Miró i Antoni Gaudí van compartir afinitats creatives que el primer sempre va reconèixer en forma d'admiració pel segon i que s'evidencien en una mostra que el Museu Can Mario de Palafrugell acollirà a partir d’aquest diumenge, i que és «la més important» organitzada mai per la Fundació Vila Casas. Així ho va assegurar ahir el director d'art d'aquesta institució, Àlex Susanna, durant la presentació de l'exposició Miró, Gaudí, Gomis. El sentit màgic de l'art, que es podrà veure fins al pròxim 28 de novembre.

El Museu Can Mario de Palafrugell mostra un diàleg entre Miró i Gaudí | DAVID BORRAT/EFE

Joaquim Gomis va ser el primer president de la Fundació Joan Miró i el fons d'aquesta institució ha servit per crear una mostra que coorganitza amb Vila Casas sota el comissariat de Teresa Montaner i Ester Ramos.

El Museu Can Mario de Palafrugell mostra un diàleg entre Miró i Gaudí | DAVID BORRAT/EFE

Montaner va explicar ahir que es tracta d’una «recerca» que vol explicar quina va ser la influència de l’arquitecte en l’artista. «Quan Miró canvia a l’escultura, ja té definit el seu llenguatge i té la necessitat d’anar més enllà i experimentar en altres camps». De fet, Montaner explica que en diverses anotacions que han trobat, Miró cita Gaudí per a projectes futurs.

El Museu Can Mario de Palafrugell mostra un diàleg entre Miró i Gaudí | GERARD VILÀ/ACN

En total es poden veure 80 peces, bona part de les quals són escultures que representen el Gaudí «vist per Miró». Aquí, però, hi juga un paper clau el fotògraf i íntim amic del pintor, Joaquim Gomis. El retratista, explica Montaner, tenia una visió «molt similar» de com havia de ser la modernitat a la de Miró. «Tots dos van ser aquestes figures que després de la guerra van creure que s’havia de reprendre amb moviments d’aquell moment la revitalització d’Antoni Gaudí», assenyala la comissària. De fet, Montaner remarca que gràcies, en part a Gomis i a les seves fotografies, es va reconèixer a Gaudí com un «precursor de la modernitat».

Un impuls per Can Mario

El director d’art de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, va explicar que per a la fundació la mostra és una de les més rellevants que han fet mai en els seus 20 anys d’història i explica que vol que sigui «un fort impuls» per al museu de Can Mario de Palafrugell. «Fa un temps que ens vam marcar la voluntat que aquest sigui un referent museístic a l’Empordà», va remarcar. En aquest sentit, Susanna va assenyalar que la proposta que es podrà veure durant els propers mesos i que compta amb la col·laboració de la Fundació Miró «és la millor per transmetre la voluntat de convertir Can Mario en un referent i en l’impuls dels projectes vinculats a la recerca», va esmentar.

El director d’art de la Vila Casas també va voler destacar que es tracta d’una «experiència fascinant» pel visitant veure la influència que l’un va prendre de l’altre i que es reflecteix en aquesta vuitantena d’obres. «Volem transmetre al públic que està davant d’una conversa entre dos titans, de dos colossos de la creativitat humana més universals i, alhora, d’un fotògraf que va jugar un paper clau per posar en valor l’obra dels dos artistes», va concloure.

L’actual director de la Fundació Miró, l'alemany Marko Daniel, va assistir també a la presentació d'una exposició que investiga la relació artística que van mantenir dos «referents universals», segons va explicar.

«Miró, Gaudí, Gomis, El sentit màgic de l’art». L’exposició més important de la Fundació Vila Casas, que consta d’una vuitantena de peces, s’instal·la fins al 28 de novembre a Can Mario. 1 Tres escultures de Miró en una sala en la qual també es poden veure dibuixos. F

2 Dues de les escultures inspirades en l’arquitectura de Gaudí. F

3 Una de les sales de l’exposició. F

4 A l’esquerra, una de les escultures destacades de Miró que es poden veure a la mostra. F